15 lip 19:14
Mariusz :
| | 6x3+1 | | 6x3 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x4+x3 | | x4+x3 | | x4+x3 | |
| | 1 | | (−1) | |
∫ |
| dx=−∫ |
| dx |
| | x4+x3 | | x2(x2+x) | |
| | t2−1 | | 1 | |
=−(∫ |
| dt +∫ |
| dt) |
| | t+1 | | t+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1+x | |
=6ln|x+1|− |
| ( |
| −1)2−ln| |
| | |
| | 2 | | x | | x | |
| | 1 | (1−x)2 | |
=5ln|x+1|− |
|
| +ln|x|+C |
| | 2 | x2 | |
15 lip 19:40
wredulus_pospolitus:
| 6x3 + 1 | | 6x3+1 | | Ax2 + Bx + C | | D | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x4+x3 | | x3(x+1) | | x3 | | x+1 | |
−−−>
x
3: A + D = 6
x
2: A + B = 0
x
1: B + C = 0
x
0: C = 1
−−−>
C = 1 −−−> B = −1 −−−> A = 1 −−−> D = 5
−−−>
| | 6x3 + 1 | | x2 − x + 1 | | 5 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = .... z tym to już sobie |
| | x4+x3 | | x3 | | x+1 | |
chyba poradzisz ... prawda ?!
15 lip 19:44
anonim123: Wreduluspospolitus a jak by to wyglądało gdyby w mianowniku było x2 razy coś?
15 lip 20:22
Szkolniak: ogólnie:
| 6x3+1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| x3(x+1) | | x | | x2 | | x3 | | x+1 | |
(*) 6x
3+1=Ax
2(x+1)+Bx(x+1)+C(x+1)+Dx
3
Masz 4 niewiadome (A,B,C,D), więc wybierasz sobie cztery iksy i podstawiasz pod równość (*) :
x=0 : 6*0
3+1=A*0
2(0+1)+B*0*(0+1)+C(0+1)+D*0
3
x=1 : 6*1
3+1=A*(1+1)+B*(1+1)+C*(1+1)+D*1
3
x=−1 : 6*(−1)
3+1=A(−1+1)+B*(−1)*(−1+1)+C*(−1+1)+D*(−1)
3
x=2 : 6*2
3+1=A*2
2*(2+1)+B*2*(2+1)+C(2+1)+D*2
3
No i dalej poleci
15 lip 21:16
Szkolniak: Może odpowiem za wredulusa, ale co to znaczy 'x2 razy coś'? daj jakiś przykład co masz na
myśli
15 lip 21:17
anonim123: Zamiast x3(x+1) w tym przykładzie w mianowniku byłoby x2 razy coś
16 lip 10:38
Szkolniak: No tak, chodziło mi o to co to jest to 'coś'..
| | 6x3+1 | |
Zakładając że masz |
| , to stopień wielomianu w liczniku jest taki sam jak |
| | x2(x+1) | |
stopień wielomianu w mianowniku, więc dzielisz a potem znów rozkład, taka różnica że nie
będzie tej części z niewiadomą C
16 lip 11:53
16 lip 13:58
anonim123: wiem że powinno być x=t+1/2
16 lip 14:01
anonim123: Coś jeszcze jest źle?
16 lip 14:02
Szkolniak: no na koncu nie masz w ogóle wyniku z całki ∫t−2dt
16 lip 15:41
16 lip 15:48
I'm back:
Mianownik to nic innego jak (x+1)4 a w liczniku masz (x+1)(10x2 + 10x + 5) − 1
16 lip 15:55
anonim123: a po skróceniu jak to obliczyć?
16 lip 16:12
Szkolniak: | | 10x3+20x2+15x+4 | |
∫ |
| dx= |
| | (x+1)4 | |
| 10x3+20x2+15x+4 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x+1)4 | | x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | | (x+1)4 | |
10x
3+20x
2+15x+4=A(x+1)
3+B(x+1)
2+C(x+1)+D
x=0 : 4=A+B+C+D
x=−1 : −1=D
x=1 : 49=8A+4B+2C+D
x=2 : 194=27A+9B+3C+D
(A,B,C,D)=(10,−10,5,−1)
| | 10 | | 10 | | 5 | | 1 | |
=∫( |
| − |
| + |
| − |
| )dx= |
| | x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | | (x+1)4 | |
| | 1 | |
=10∫ |
| dx−10∫(x+1)−2dx+5∫(x+1)−3dx−∫(x+1)−4dx= |
| | x+1 | |
| | 10 | | 5 | | 1 | |
=10ln|x+1|+ |
| − |
| + |
| +C |
| | x+1 | | 2(x+1)2 | | 3(x+1)3 | |
16 lip 17:50
anonim123: A jest jakiś łatwiejszy sposób obliczenia całki jak nie przez dzielenie licznika przez
mianownik
16 lip 17:56
Szkolniak: nie wiem, może pomyślałbym nad jakimś trygonometrycznym podstawieniem typu x=tan
2(u), ale nie
wiem co by z tego wyszło
zaraz jeszcze pomyślę i może coś wymyślę
16 lip 18:09
Szkolniak: albo może coś z tego?
| | x5 | | x | |
= |
| = |
| i coś dalej, można pokombinować |
| | | | | |
16 lip 18:15
Mariusz:
| | 1 | x5 | | 5 | | x4 | |
=− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | (x+1)3 | | 3 | | (x+1)3 | |
| | 1 | x5 | | 5 | | 1 | x4 | | x3 | |
=− |
|
| + |
| (− |
|
| +2∫ |
| dx) |
| | 3 | (x+1)3 | | 3 | | 2 | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
| | 1 | x5 | | 5 | x4 | | 10 | | x3 | |
=− |
|
| − |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | (x+1)3 | | 6 | (x+1)2 | | 3 | | (x+1)2 | |
| | 1 | x5 | | 5 | x4 | | 10 | | x3 | | x2 | |
=− |
|
| − |
|
| + |
| (− |
| +3∫ |
| dx) |
| | 3 | (x+1)3 | | 6 | (x+1)2 | | 3 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | x5 | | 5 | x4 | | 10 | x3 | | x2−1+1 | |
=− |
|
| − |
|
| − |
|
| +10∫ |
| dx |
| | 3 | (x+1)3 | | 6 | (x+1)2 | | 3 | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | x5 | | 5 | x4 | | 10 | x3 | |
=− |
|
| − |
|
| − |
|
| |
| | 3 | (x+1)3 | | 6 | (x+1)2 | | 3 | x+1 | |
| | 1 | x5 | | 5 | x4 | | 10 | x3 | |
=− |
|
| − |
|
| − |
|
| +5(x−1)2+10ln|x+1|+C |
| | 3 | (x+1)3 | | 6 | (x+1)2 | | 3 | x+1 | |
17 lip 07:17
I'm back:
| | x5 | |
∫ |
| dx  |
| | (x+1)4 | |
Podstawienie t = x+1 ( więc t−1 = x)
Zazstosowac wzór skróconego mnozenia w liczniku
Rozdzielić na 6 całek elementarnych
17 lip 11:25
anonim123: Dziękuję
23 lip 21:04