całka potrójna
Sampas: obliczyć całkę ∭(x2+y2)2zdxdydz gdzie obszar całkowania to wnętrze stożka
x2+y2=2z2 ograniczone płaszczyznami z=3 i z=5.
Przechodząc na współrzędne walcowe wyznaczam obszar całkowania 3 ≤ z ≤ 5 3√2 ≤ r ≤ 5√2
0≤φ≤2π.
Czy ten obszar jest dobrze wyznaczony?
14 lip 11:01
kerajs:
Nie. Teraz zamiast po stożku ściętym liczysz po ściętym pierścieniu.
14 lip 13:37
Sampas: czyli powinienem rozbic na dwa obszary i od ,,wiekszego'' odjac ,,mniejszy''?
14 lip 14:02
kerajs:
Tak.
Całkowanie po większym stożku:
0≤r≤5
√2
0≤φ≤2π
Całkowanie po mniejszym stożku:
0≤r≤3
√2
0≤φ≤2π
14 lip 16:41