pochodna
~milek: w zadaniu otrzymałem
f(x)=
√2x2−36x+324
| | 1 | |
i musze policzyc pochodna korzystam ze wzoru |
| |
| | 2√x | |
f'(x)=
12√2x2−36x+324 wiem ze to zle i pytanie z jakiego wiec wzoru skorzystac?
13 lip 21:31
Eta:
Pochodna funkcji złożonej
[f(g(x))]
' = f
'(g(x))*g
'(x)
| | 1 | |
f'(x)= |
| *(2x2−36x+342)' =...... dokończ |
| | 2√2x2−36x+324 | |
13 lip 21:50
~milek: dzieki, wyszło mi, tylko problem ze nie widze złozonsci czyli nie wiem co f co g i tu mam
problem widze jako funkcje f(x) pod pierwiastkiem i tyle , jak to dostrzec
13 lip 21:55
~milek: "pacze" i "pacze" i płacze
13 lip 21:56
Eta:
f(x)=
√g(x) gdzie g(x)=2x
2−36x+324
13 lip 22:04
~milek: 
widzę i już wiem, dzięki
13 lip 22:08