funkcja
mora: Wyznacz punkty nieciągłości funkcji f(x) = [x]2 − [x2], gdze []−oznacza liczbę całkowitą.
13 lip 12:24
wredulus_pospolitus:
punktami nieciągłości będą wszystkie liczby x = √k ; gdzie k to liczba całkowita
13 lip 12:38
mora: A czemu tak?
13 lip 13:04
kerajs:
Napisałbym inaczej:
Punktami nieciągłości będą wszystkie liczby x =± √k ; gdzie k to liczba naturalna. Wyjątkiem
jest x=1, gdzie f(x) jest ciągła.
13 lip 18:45
Adamm:
[x] jest ciągła poza Z, gdzie ma punkty nieciągłości
Więc f może być nieciągła jedynie w punktach dla których x2 jest całkowite
Te punkty podali koledzy wyżej.
Jeśli x nie jest całkowita, to wokół tego punktu [y] jest ciągła, [y2] nieciągła
Więc f jest nieciągła.
Jeśli x jest całkowita, to f(y) = (x−1)2−(x2−1) = −2x+2 dla y<x bliskich x
Z drugiej strony f(y) = 0 dla x<y bliskich x
Zatem dla −2x+2 =/= 0 tzn. x =/= 1 mamy nieciągłość.
Czyli to co podał kerajs
28 lip 21:16