proszę o sprawdzenie
anna: granica limx→−3 ( 0,5x2 + 3,5x +6)/( −x2 +2x +15) jest równa
ja to wykonałam tak
0,5x2 + 3,5x +6 = 0 −x2 +2x +15 = 0
Δ = 0,25 √0,25 = 0,5 Δ = 64 √64 = 8
x1 = −4 lub x2 = − 3 x1 = 5 x2 = − 3
limx→−3 (x+4)(x+3)(x−5)(x+3) = limx→−3(x+4)x −5 = − 18
a w odpowiedzi jest 116
13 lip 10:16
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
zgubiłaś |
| przed nawiasami w liczniku |
| | 2 | |
oraz (−1) przed nawiasami w mianowniku
13 lip 10:22
wredulus_pospolitus:
0.5x
2 + 3.5x + 6 =
0.5(x+4)(x+3)
−x
2 + 2x + 15 =
−(x−5)(x+3)
13 lip 10:23
anna: słusznie dziękuję bardzo
13 lip 15:26