Funkcja tworząca - odwracanie przekształcenia bez liczb zespolonych
Mariusz:
Funkcja tworząca − odwracanie przekształcenia bez jawnego korzystania z liczb zespolonych
Dla liniowego równania rekurencyjnego o stałych współczynnikach
funkcja tworząca jest funkcją wymierną
Mamy do rozpatrzenia trzy przypadki
1. W rozkładzie mianownika na czynniki dostajemy tylko parami różne czynniki liniowe
Policzmy kilka pochodnych z takiego ułamka prostego
| d2f | | (−2)(−1) | |
| = |
| |
| dx2 | | (x−x1)3 | |
| d3f | | (−3)(−2)(−1) | |
| = |
| |
| dx3 | | (x−x1)4 | |
Widzimy że dla n. pochodnej dostaniemy
| dnf | | (−1)n n! | |
| = |
| |
| dxn | | (x−x1)n+1 | |
| dnf | | (−1)n n! | |
| |x=0 = |
| |
| dxn | | (−x1)n+1 | |
| 1 | dnf | | 1 | |
|
| |x=0 = −( |
| )n+1 |
| n! | dxn | | x1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. W rozkładzie mianownika na czynniki dostajemy
tylko parami różne czynniki kwadratowe nierozkładalne
Niech g
n = a
ncos(ωn+θ) , wtedy
| | cos(θ)−acos(ω−θ)x | |
G(x) = |
| |
| | 1−2acos(ω)x+a2x2 | |
Tutaj może przykładzik
Przypuśćmy że w rozkładzie funkcji wymiernej którą dostaliśmy po zastosowaniu funkcji tworzącej
otrzymaliśmy następujący ułamek
| 2x+7 | | 2x+7 | |
| = |
| |
| x2+4x+5 | | 5(1+0.8x+0.2x2) | |
Teraz wiemy że jeżeli g
n = r a
ncos(ωn+θ)
| | rcos(θ)−ar cos(ω−θ)x | |
to G(x) = |
| |
| | 1−2acos(ω)x+a2x2 | |
Teraz wyznaczamy potrzebne nam wielkości
Mamy zatem układ równań
| | 1 | | −2√5 | | 2 | |
− |
| rcos(θ−arccos( |
| )) = |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
| | −2√5 | | 2√5 | |
rcos(θ−arccos( |
| )) = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 7 | | −2√5 | | 7 | | 2√5 | | −2√5 | |
r( |
| ( |
| )+sin(arccos( |
| ))sin(arccos(− |
| ))) = |
| |
| | 5r | | 5 | | 5r | | 5 | | 5 | |
| | 7 | | −2√5 | | 7 | | 2√5 | |
r( |
| ( |
| )+√1−cos2(arccos( |
| ))√1−cos2(arccos(− |
| ))) = |
| | 5r | | 5 | | 5r | | 5 | |
| | 14√5 | | −2√5 | |
r(− |
| +√1−4925r2√1−(−2√55)2) = |
| |
| | 25r | | 5 | |
| −14√5 | | √25r2−49 | √5 | | 2√5 | |
| + |
|
| =− |
| |
| 25 | | 5r | 5 | | 5 | |
−14+
√25r2−49 = −10
√25r2−49 = 4
25r
2−49 = 16
25r
2 = 65
5r =
√65
| | 2x+7 | |
Dla ułamka |
| dostajemy ciąg |
| | x2+4x+5 | |
| | √65 | | √5 | | −2√5 | | 7√65 | |
an = |
| ( |
| )ncos(arccos( |
| )n+ arccos( |
| )) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 65 | |
przy czym jego wyrazy zostały obliczone bez jawnego korzystania z liczb zespolonych
3. W rozkładzie mianownika na czynniki dostajemy czynniki wielokrotne
Tutaj przydaje się to że funkcja tworząca splotu ciągów jest iloczynem funkcji tworzących
gdzie splot jest zdefiniowany jako (f*g)(n) = ∑
k=0nf
ng
n−k