oblicz sin 4x
slawek: Dla pewnego kąta ostrego x wiemy, że tg x =3 . Oblicz sin 4 x
6 mar 21:28
bibi: tgx=3
sinx cosx =3, stąd sinx = 3 cosx
wiadomo, że sin2x + cos2x = 1, czyli
(3cosx)2 + cos2x = 1
10cos2x=1
cos2x=110
kąt jest ostry, więc
cosx=√110 i sinx=3√110
sin4x=2sin2xcos2x=4sinxcosx(cos2x−sin2x)
czyli
sin4x=4*3√110*√110(110−910)=12*110*(−810)=0,96
6 mar 22:09
slawek: godzio/ potrafisz to rozwiazac?
6 mar 22:10
bibi: oczywiście na końcu −0,96
6 mar 22:12
bibi: oki, jak widzę wszedłem w paradę
6 mar 22:13
Godzio:

można też na rysunku
a dalej to już tak jak
bibi
6 mar 22:14
slawek: odpowiedz prawie sie zgadza
−0,96 brakuje minusa
6 mar 22:15
slawek: dzieki za rozwiazania
6 mar 22:16