Funkcja tworząca
Szkolniak: Dzień dobry, czy byłby ktoś w stanie wskazać mi tutaj błąd? Bo wyszedł mi w mianowniku trójmian
kwadratowy bez rzeczywistych pierwiastków i nie wiem w czym problem.
link do rozwiązania:
https://imgur.com/gallery/ggMlGJo
Byłbym wdzięczny
11 lip 18:59
Mariusz:
c
n+2=−2c
n+1−2c
n
c
0 = 0, c
1=2
∑
n=0∞c
n+2x
n=∑
n=0∞−2c
n+1x
n+∑
n=0∞−2c
nx
n
| 1 | | 2 | |
| (∑n=0∞cn+2xn+2)=− |
| (∑n=0∞cn+1xn+1) |
| x2 | | x | |
−2(∑
n=0∞c
nx
n) |* x
2
∑
n=0∞c
n+2x
n+2 = −2x(∑
n=0∞c
n+1x
n+1)−2x
2(∑
n=0∞c
nx
n)
(∑
n=0∞c
nx
n − c
0 − c
1x) = −2x (∑
n=0∞c
nx
n − c
0)
−2x
2(∑
n=0∞c
nx
n)
C(x)−2x=−2xC(x)−2x
2C(x)
C(x)(1+2x+2x
2)=2x
A rzeczywiście wyszedł trójmian nierozkładalny w mianowniku
ale to nic nie przeszkadza nadal będziesz miał sumę szeregów geometrycznych
(tutaj bez pochodnych szeregów geometrycznych
bo w mianowniku nie masz pierwiastków wielokrotnych)
Jak już rozłożysz tę funkcję na sumę szeregów geometrycznych o zespolonym ilorazie
to przejdź na postać trygonometryczną (najlepiej w wersji wykładniczej)
i na niej wykonaj potrzebne mnożenia i potęgowania
11 lip 20:18
Szkolniak: | | 1+i | | 1−i | |
2x2+2x+1=2(x+ |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
A= |
| (1−i) , B= |
| (1+i) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
C(x)= |
| (1−i)* |
| + |
| (1+i)* |
| |
| | 2 | | | | 2 | | | |
| | 1 | | 1 | |
C(x)=(1−i)* |
| +(1+i)* |
| |
| | 1+2x+i | | 1+2x−i | |
Coś w ten sposób? Bo nie wiem, nie do końca to widzę
Mariusz
Trochę mi mieszają te zespolone i nie wiem jak mogłaby tutaj pomóc inna postać
11 lip 21:48
Mariusz:
Szkolniak pisałem ci że to są szeregi geometryczne i ich pochodne a nie ułamki proste
a jaki jest wzór na sumę szeregu geometrycznego
Nie lubię nazwy ułamki proste bo w tym przypadku jest ona myląca
Teraz masz takie wyjścia albo przekształcić te ulamki do postaci przypominającej wzór
na szereg geometryczny albo licz n. pochodną tych ułamków
Ja sugerowałbym ci jednak szereg geometryczny
Gdy już wydobędziesz współczynniki szeregu geometrycznego
przejdź na postać trygonometryczną i wykonaj na niej potrzebne mnożenia i potęgowania
Tutaj akurat będzie ładny kąt
Ogólnie gdybyś dostał kąt wymagający arcusów to lepiej mnożenie przeprowadzić
w postaci ogólnej
Mnie wyszło
| | π | |
cn = 2(√2)ncos( |
| (3n−2)) |
| | 4 | |
11 lip 22:42
Mariusz:
Tak się zastanawiam , skoro zespolone sprawiają ci kłopoty to może z postaci kanonicznej
dałoby się coś wywnioskować ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy
| | 1 | | π | |
Przykładowo funkcję tworzącą |
| można rozwinąć jako cos( |
| n) |
| | 1+x2 | | 2 | |
| | x | | π | |
a funkcję tworzącą |
| można rozwinąć jako sin( |
| n) |
| | 1+x2 | | 2 | |
11 lip 23:02
Mila:
Rozwiązanie jest liczbą zespoloną.
11 lip 23:37
Szkolniak: Mariusz wiesz co chyba nie znam tutaj zbytnio podstaw, jakieś n−te pochodne czy rozwijanie
to nawet nie znam takich pojęć i tych narzędzi, więc nic mi to nie da
Po prostu chciałem spróbować przykład i zaciekawiło mnie że nie da się go rozłożyć, a żeby
dalej w to brnąć to nie mam na tyle wiedzy
Jedyne co tam mogę przekształcić to
| | 1−i | | (1−i)(1−(−2x−i)n) | |
|
| = |
| , ale czy to cokolwiek pomoże to |
| | 1+2x+i | | (1−(−2x−i))(1−(−2x−i)n) | |
nie mam pojęcia
11 lip 23:53
Mariusz:
Standardowa procedura prowadzi przez sumy szeregów geometrycznych
o ilorazach zespolonych ale ostateczne rozwiązanie można wyrazić za pomocą liczb rzeczywistych
Zastanawiam się jak dałoby się ominąć zespolone albo jakoś niejawnie z nich skorzystać
skoro one sprawiają kłopot
11 lip 23:59
Mariusz:
Szereg geometryczny wygląda następująco
| | 1 | |
∑n=0∞qnxn= |
| , |qx| < 1 |
| | 1−qx | |
| | 2x | |
więc funkcję tworzącą |
| |
| | 1+2x+2x2 | |
rozkładasz w ten sposób
| 2x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 1+2x+2x2 | | 1−λ1x | | 1−λ2x | |
tylko że tym razem λ
1 oraz λ
2 będą liczbami zespolonymi
12 lip 00:07
Mariusz:
Zapomniałem dodać że 1+2x+2x2=(1−λ1x)(1−λ2x)
12 lip 00:09
Szkolniak: | | 1 | | 1 | |
Wyszło mi cn= |
| (−1+i)n− |
| (−1−i)n |
| | i | | i | |
Postudiuje w wolnym czasie jakąś teorię i dopiero potem się wezmę za te przykłady, bo tak to
nie ma sensu i błądzę myślami nie wiadomo gdzie podczas robienia tych zadań
Co zadanie to inny przypadek i już się gubię, co chwila tłumaczenia bym potrzebował
Więc dzięki za pomoc
12 lip 18:59
Mila:
Dobrze, jeszcze zamień:
Gdyby ciąg był taki:
c
n+2=−2c
n+1+2c
n
c
0 = 0, c
1=2
to zadanie byłoby prostsze.
12 lip 21:24
Mariusz:
| | π | | π | |
Teraz U{1}{i] = −i = cos(− |
| )+isin(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
oraz −1+i = √2(cos( |
| π)+isin( |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
−1−i = √2(cos(− |
| π)+isin(− |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
Pamiętajmy też że cosinus jest parzysty a sinus nieparzysty
Mnożenie na postaci trygonometrycznej jest bardzo łatwe
− argument liczby zespolonej ma podobne własności co logarytm
problem w tym że nie zawsze da cię go bez arcusów znaleźć
z
1z
2=|z
1||z
2|(cos(Arg(z
1)+Arg(z
2))+isin(Arg(z
1)+Arg(z
2)))
Analogicznie z potęgowaniem
z
n = |z|
n(cos(nArg(z))+isin(nArg(z)))
12 lip 21:55
Mariusz:
Szkolniak jeżeli chcesz ominąć liczby zespolone to
spróbuj pokazać dwie rzeczy
Niech F(x) będzie funkcją tworzącą ciągu f
n
a G(x) będzie funkcją tworzącą ciągu g
n
wtedy funkcja tworząca splotu tych dwóch ciągów jest iloczynem funkcji tworzących
przy czym tutaj splot jest zdefiniowany za pomocą sumy a nie całki
(f*g)(n)=∑
k=0nf
kg
n−k
Spróbuj pokazać że
| | cos(θ)−a cos(ω−θ)x | |
funkcja tworząca ciągu ancos(ωn+θ) to |
| |
| | 1−2a cos(ω)x + a2x2 | |
13 lip 02:17
Szkolniak: Zaraz nad tym pomyślę
Mariusz, ale raczej cienko to widzę że to pokażę
Mam jeszcze jeden przykład i pytanie do Ciebie, czy dobrze jest to co zrobiłem do tej pory?
A jeśli tak no to co dalej? Bo 2−x−x
2=(x+2)(1−x) i czynnik '1−x' jest ok, ale co z 'x+2'? Jak
to teraz poprowadzić?
link:
https://imgur.com/gallery/BwWfGlk
14 lip 19:15
Szkolniak: Mila, Twój przykład: c
n+2=−2c
n+1+2c
n (c
0=0, c
1=2)
C(x)=
n=0∞∑c
nx
n=c
0+c
1x+
n=2∞∑c
nx
n=
=c
0+c
1x+x
2*
n=0∞∑c
n+2x
n=
=2x+x
2*
n=0∞∑(−2c
n+1+2c
n)x
n=
=2x+x
2*
n=0∞∑−2c
n+1x
n+x
2*
n=0∞∑2c
nx
n=
=2x−2x*
n=0∞∑c
n+1x
n+1+2x
2*
n=0∞∑c
nx
n=
=2x−2x*
n=1∞∑c
nx
n+2x
2C(x)=
=2x−2x*
n=0∞∑c
nx
n+2x
2C(x)=
=2x−2xC(x)+2x
2C(x)
C(x)=2x−2xC(x)+2x
2C(x)
C(x)+2xC(x)−2x
2C(x)=2x
C(x)(1+2x−2x
2)=2x
1+2x−2x
2=(1−αx)(1−βx)
1+2x−2x
2=αβx
2−(α+β)x+1
αβ=−2 ∧ α+β=−2 (β=−2−α)
α(−2−α)=−2
−2α−α
2+2=0
α
2+2α−2=0
α
2+2α=2
(α+1)
2=3
|α+1|=
√3
α+1=
√3 v α+1=−
√3
v
| 2x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 1+2x−2x2 | | 1−αx | | 1−βx | |
2x(1−αx)(1−βx)=A(1+2x−2x
2)(1−βx)+B(1+2x−2x
2)(1−αx)
(2x−2αx
2)(1−βx)=(A+2Ax−2Ax
2)(1−βx)+(B+2Bx−2Bx
2)(1−αx)
2x−2βx
2−2αx
2+2αβx
3=A−Aβx+2Ax−2Aβx
2−2Ax
2+2Aβx
3+B−Bαx+2Bx−2Bαx
2−2Bx
2+2Bαx
3
x
3(2αβ)+x
2(−2β−2α)+2x=x
3(2Bα+2Aβ)+x
2(−2B−2Bα−2A−2Aβ)+x(2A+2B−Bα−Aβ)+(A+B)
2αβ=2Bα+2Aβ ∧ −2β−2α=−2B−2Bα−2A−2Aβ ∧ 2=2A+2B−Bα−Aβ ∧ A=−B
(A=−B −>) αβ=Bα−Bβ ∧ β+α=Bα−Bβ ∧ 2=−Bα+Bβ
αβ=B(α−β) ∧ β+α=B(α−β) ∧ 2=B(β−α)
| | αβ | | α+β | | 2 | |
B= |
| i B= |
| i B= |
| |
| | α−β | | α−β | | β−α | |
| | (√3−1)(−1−√3) | | √3−1−1−√3 | |
B= |
| i B= |
| i |
| | √3−1+1+√3 | | √3−1+1+√3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
B=− |
| i B=− |
| i B=− |
| , więc: A = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
C(x)= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | √3 | | 1−αx | | √3 | | 1−βx | |
| | 1 | | 1 | |
C(x)= |
| n=0∞∑αnxn− |
| n=0∞∑βnxn |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
C(x)=n=0∞∑[ |
| (αn−βn)]xn |
| | √3 | |
| | 1 | |
odpowiedź: cn= |
| (αn−βn) |
| | √3 | |
| | 1 | |
cn= |
| ((√3−1)n−(−1−√3)n) |
| | √3 | |
14 lip 20:15
Mila:
Zgadza się.
W Twoim rozwiązaniu w poprzedniej wersji po skorzystaniu z postaci trygonometrycznej
będą rzeczywiste wartości wyrazów ciągu.
0, 2, −4, 4,0,..
Można kombinować dla parzystych n i nieparzystych.
Czy miałeś polecenie, aby podać jawny wzór ciągu, czy tylko funkcję tworzącą.?
14 lip 21:45
Szkolniak: Mila, czy mówiąc o postaci trygonometrycznej masz na myśli postać wzoru jawnego ciągu
taką, jak podał Mariusz 11.07 22:42?
Jesli tak to próbowałem dojść do tej postaci, ale chyba trochę namieszałem bo ciut się ona
różniła od tej Mariusza, ale zaraz spróbuję ponownie
Polecenie ogólnie było żeby znaleźć limn→infpn, dlatego chciałem przy okazji poćwiczyć
wyznaczanie wzoru jawnego ciągu
A czy ta funkcja tworząca która mi wyszła jest ok?
15 lip 15:48
Mariusz :
Jeżeli chodzi o mnie to ja zdefiniowałbym funkcję tworzącą następująco
P(x)=∑n=1∞pnxn
natomiast wstawiając ją do równania rekurencyjnego zacząłbym sumowanie od n=3
Dlaczego zacząłbym zdefniowałbym funkcję tworzącą jako sumę szeregu potęgowego
indeksowanego od jedynki ? Otóż pierwszym wyrazem ciągu pn jest wyraz p1
Dlaczego wstawiając funkcję tworzącą do równania rekurencyjnego zacząłbym sumowanie od n=3
Otóż rekurencja zachodzi od n=3
15 lip 15:57
Mariusz :
Szkolniak a nie miałeś czasem wyniku z sinusem czyli
bo jeśli tak to wynik też byłby dobry tyle że wyrażony inną funkcją trygonometryczną
15 lip 16:03
Mila:
Dobrze masz wyznaczoną funkcję tworzącą i wzór jawny też.
To samo ma Mariusz.
Do poćwiczenia wyznaczania funkcji tworzącej mogę podać przykłady bardziej przyjazne,
które mam policzone, łącznie z wyznaczeniem wzoru jawnego ciągu.
15 lip 22:25
Mariusz:
p
1=a
p
2=b
P(x)=∑
n=1∞p
nx
n
| | 1 | | 1 | |
∑n=3∞pnxn=∑n=3∞ |
| pn−1xn+∑n=3∞ |
| pn−2xn |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x2 | |
∑n=3∞pnxn= |
| (∑n=3∞pn−1xn−1)+ |
| (∑n=3∞pn−2xn−2) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x2 | |
∑n=3∞pnxn= |
| (∑n=2∞pnxn)+ |
| (∑n=1∞pnxn) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
∑n=1∞pnxn−ax−bx2= |
| (∑n=1∞pnxn−ax) |
| | 2 | |
| | x | | x2 | |
P(x)−ax−bx2= |
| (P(x)−ax)+ |
| P(x) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x2 | | x2 | |
P(x)(1− |
| − |
| )=ax+bx2−a |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x2 | | a | |
P(x)(1− |
| − |
| )=ax+(b− |
| )x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | |
P(x) = |
| |
| | | | x | | 3 | | x | | 3 | | (1− |
| − |
| x)(1− |
| + |
| x) | | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
| | x | | 1 | | a | |
Ax(1+ |
| )− |
| Bx(1−x)=ax+(b− |
| )x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | | a | |
x(A(1+ |
| )− |
| B(1−x))=x(a+(b− |
| )x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Przypadek gdy x=0 nas nie interesuje więc możemy przyjąć że
| | x | | 1 | | a | |
A(1+ |
| )− |
| B(1−x) = (a+(b− |
| )x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
B = (2b−a)−A
| | 2b+a | | x | | 4b−4a | | | |
P(x) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 1−x | | 3 | | | |
| | 2b+a | | 4b−4a | | 1 | |
P(x) = |
| (∑n=1∞xn)+ |
| (∑n=1∞(− |
| )nxn) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2b+a | | 4b−4a | | 1 | |
P(x) = ∑n=1∞(( |
| + |
| *(− |
| )n)xn) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2b+a | | 4b−4a | | 1 | |
pn = |
| + |
| *(− |
| )n |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
16 lip 02:09
Szkolniak: ad 15.07 15:57
Mariusz
Czyli ten błąd co ja popełniłem w swoim rozwiązaniu, to jakiej to jest w ogóle 'kategorii'
błąd? Czy ja coś pominąłem w rozwiązaniu, czy jak to w ogóle wytłumaczyć to co tam źle
zrobiłem?
Bo nie ukrywam że coś tam w internecie próbowałem poszukać na temat tych funkcji tworzących i
co to w ogóle jest, ale prawie nic nie ma i na razie tak na ślepo się opieram na samych
obliczeniach
Co do tej postaci funkcji w cosinusem lub sinusem to wyszło mi jeszcze coś innego, bodajże to
Mila byłbym bardzo wdzięczny, na internecie mało co znajduje, a tak to nawet zaraz coś
spróbuję zrobić jeśli wrzucisz
17 lip 22:47
Mila:
Nie mogę znaleźć przystępnych materiałów. Poznikało.
Jutro poszukam.
Teraz podaję proste przykłady.
Podaj jawną postać wzoru, zastosuj funkcję tworzącą.
1)
an=2an−1−an−2, a0=3, a1=2
0dp.an=3−n, funkcji tworzącej nie podaje. Nie pisz tu wszystkiego , tylko odpowiedź.
2)
an=an−1+an−2−an−3
a0=a1=0, a2=1
3)
an=4an−1+3an−2−18an−3
a0=2, a1=7, a2=49
Powodzenia.
17 lip 23:26
Szkolniak: ad 1)
| | −4x+3 | |
funkcja tworząca : A(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
jawna postać : a
n=3−n
18 lip 22:05
Szkolniak: ad 2)
| | 3 | | 1 | | 1 | |
an=− |
| + |
| (n+1)+ |
| (−1)n |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
18 lip 23:06
Mila:
(1 i 2 zadanie) − Zgadza się.
18 lip 23:12
Szkolniak: ad 3)
| | −15x2−x+2 | |
A(x)= |
| |
| | 18x3−3x2−4x+1 | |
Ale to mi chyba nie wyszło, bo nie zgadza mi się wartość drugiego wyrazu..
Wychodzi mi 19, a powinno być 49
18 lip 23:46
Mila:
Mam w liczniku : 15x
2−x+2, mianownik taki sam.
ciąg:
a
n=(−2)
n+2n*3
n+3
n
Jutro sprawdzę.
wpisz w wolfram tak:
a(n)=4a(n−1)+3a(n−2)−18a(n−3) , a(0)=2, a(1)=7, a(2)=49
Dobranoc
19 lip 00:05
Szkolniak: Akurat rozwiązanie pisałem sobie tutaj na stronie, nie w zeszycie, więc zaraz wkleję je na nowo
i przejrzę, może znajdę ten błąd
Dobranoc i dziękuję za przykłady!
19 lip 00:19
Szkolniak: Ok poszło
Mila, teraz się zgadza
| 15x2−x+2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| +2* |
| |
| 18x3−3x2−4x+1 | | 1+2x | | 1−3x | | (1−3x)2 | |
No i wzór ciągu (a
n) wyszedł jak u Ciebie.
Poszukam teraz w internecie jakichś materiałów, może znajdę jakieś ciekawe zadania
19 lip 00:52
Szkolniak: Mariusz, rozwiązałem teraz samodzielnie ten przykład z ciągiem (p
n) i porównałem z Twoim
rozwiązaniem z 16 lipca o 2:09, mam tak samo jak Ty więc już to rozumiem
I stąd swoją drogą ładnie idzie rozwiązać zadanie, bo treść była by znaleźć lim
n→infp
n, a
| | 2b+a | |
to widzimy że równe jest |
| |
| | 3 | |
19 lip 12:27
Mariusz:
Co do funkcji tworzącej z
Tutaj 19 lip 2022 00:52 masz takie możliwości
1. Zróżniczkować szereg geometryczny
2. Skorzystać z uogólnionego dwumianu Newtona
3. Skorzystać ze splotu
| | x | |
Funkcja tworząca górnej silni to k! |
| |
| | (1−x)k+1 | |
19 lip 12:49
Szkolniak: Mariusz, do tej pory takie przykłady podejrzałem rozwiązane u Ciebie, w jednym z wpisów
korzystałeś właśnie z różniczkowania szeregu geometrycznego i sam w ten sposób tersz próbuję
rozwiązywać takie przykłady
Jeśli chodzi o Twój wpis 13 lipca o 2:17 to nie udało mi się tego pokazać, bo nawet nie wiem
jak zacząć
Jeśli jest wybór między tym a zespolonymi to wybrałbym zespolone, aż takiego wielkiego problemu
mi one nie sprawiają
Albo bym po prostu zostawił ten wzór w postaci zespolonej
19 lip 22:50