pytanie o zastosowanie wzorow
michał: czym się różni wzór
1) n!/(n−k)! − liczba k elementowych wariacji bez powtorzen zbioru n elementowego
od
n!/k! * (n−k)! liczba k elementowych kombinacji zbioru n elementowego
o jakis powtorzeniach tu mowa?
Bo mam np taki przypadek ze mam 6 cyfrowa liczbe i chce policzyc ile jest mozliwosci ustawienia
jednej liczby 2 jednej liczby 3 i czterech jedynek (aby iloczyn liczb byl 6 rozpatruje ta z
mozliwosci)
i z którego wzoru mam policzyć to ustawienia 2 3 i czterech 1 ?
np liczby: 231111 albo 123111 albo 112311 albo 111132
bo z tego co wiem ma wyjść że jest ich 30 i jak licze wzorem nr 1
to wychodzi 6!/(6−2)! = 6!/4! = 30 (czyli chyba dobrze)
a jak licze z wzoru nr 2
(6)
(2) = 6!/2!*4! = 15 czyli połowa dobrej odpowiedzi
nie czuje intuicyjnie o jakie tu powtorzenia chodzi jaka jest roznica w tych wzorach i kiedy
jest stosowac
10 lip 19:29
wredulus_pospolitus:
Może tak:
| | n! | |
1) w |
| rozróżniamy jakie elementy (cyfra 2 czy też cyfra 3) wyląduje na wybranych |
| | (n−k)! | |
przez nas miejscach (innymi słowy kolejność wyboru jest istotna)
| | n! | | | |
2) w |
| = | ta właśnie kolejność jest dla nas nieistotna. |
| | k!*(n−k)! | | |
Przykład:
Mamy przedział w pociągu. Przedział ma 8 miejsc. Na ile sposobów mogę zająć miejsca wraz z
moimi 2 kolegami, jeżeli:
| | 8! | |
1) istotne jest to kto na którym siedzeniu siedzi: odp |
| = 8*7*6 |
| | 5! | |
W tym przypadku wybranie:
1 (ja), 4 (Marek), 6 (Franek)
4 (ja), 1 (Marek), 6 (Franek)
traktujemy jako dwa osobne przypadki
2) nie jest istotne kto na którym miejscu siedzi, tylko jakie (łącznie) wybraliśmy miejsca:
I tutaj wspominane wcześniej 'rozłożenia' traktujemy jako jeden i ten sam przypadek
10 lip 20:00
wredulus_pospolitus:
Albo jeszcze tak:
Cztery osoby grają w karty. Każdemu graczowi rozdawane jest 13 kart.
Na ile sposobów gracz nr 1 może otrzymać 4 asy w danym rozdaniu?
Czy w tym przypadku KOLEJNOŚĆ w jakim 'przyszły' te karty jest istotna? Czy tylko końcowy efekt
(podnoszę 13 kart i oooo są 4 asy)?
Odpowiedź na to pytanie sugeruje nam który z powyższych wzorów należałoby użyć w danej
sytuacji.
10 lip 20:02
michał: w tej sytacji z asami uzyjemy
(n)
(k)
?
10 lip 20:13
michał: bo te przykłady rozumiem ale skąd sie bierze to rozroznianie przypadkow jako jeden albo jako
osobne
w tych wzorach. Bo widze tylko ze w tym jednym jest w mianowniku razy kolejna liczbe wiec
liczba
musi byc mniejsza wiec mniej przypadkow jest branych pod uwage
10 lip 20:14
wredulus_pospolitus:
Mamy wzór:
gdzie:
n −−−− liczba elementów z których wybieramy (np. numer siedzenia w przedziale)
k −−−− liczba slotów w które wpisujemy wybrane elementy (np. przypisanie miejsca do konkretnej
osoby)
Albo jeszcze inaczej:
| n! | |
| oznacza na ile sposobów możemy wybrać k różnych elementów ze zbioru który ma |
| k!*(n−k)! | |
w sumie n elementów i wrzucić je sobie do jednego worka i wymieszać (czyli kolejność
losowania/przypisania nie jest istotna).
Natomiast gdy już mamy te k elementów w worku i chcemy z nich ułożyć ciąg złożony z k
elementów, to możemy je ułożyć na k! sposób, stąd:
| n! | | n! | |
| *k! = |
| (czyli kolejność losowania/przypisania jest istotna) |
| k!*(n−k)! | | (n−k)! | |
10 lip 20:44