kombinatoryka pytanie o zadanie
apostoł: Ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie nie występuje cyfra 0, a suma cyfr jest
mniejsza od 35?
9999 − jedna liczba z 4 dziewiątkami
9998− cztery liczby z 8 i trzema 9 nie spełniają warunku ( suma cyfr=35)
9*9*9*9−(4+1)=94−5
Podaje tu rozwiązanie tego zadania z tego forum. I rozumiem to rozwiązanie ale nie rozumiem
czemu nie można
rozwiązać tego zadania tak 9 * 9 * 9 * 7 skoro 9+9+7 = 34 i większej sumy nie może być

?
skoro to jest maksymalna suma to czemu taka ilość przypadków nie daje też dobrego wyniku?
wredulus_pospolitus:
apostoł −−−− w takim razie zakładasz że ostatnią cyfrą NIE MOŻE być ani 8 ani 9 .. tak

W takim razie nie zliczasz takich liczb jak:
111
8, 235
9, 799
9 itd.