Numeryczne obliczanie pierwiastków wielomianu
Mariusz:
Załóżmy że mamy wielomian stopnia większego niż 2
anxn+an−1xn−1+an−2xn−2+...+a1x+a0
o współczynnikach rzeczywistych i chcemy znaleźć wszystkie pierwiastki wielomianu
nawet te zespolone unikając jednak arytmetyki zespolonej
Należy wobec tego poszukać przybliżonych czynników kwadratowych
Mamy zatem
W(x)=V(x)(x2−px+q)+R(p,q)x+S(p,q)
Teraz chcemy aby w każdej kolejnej iteracji R(p,q) oraz S(p,q) dążyły do zera
Czy trzeba teraz zastosować metodę Newtona do układu równań
R(p,q) = 0
S(p,q) = 0
10 lip 11:36