ciagi
Hashiri: Witam,

Uzasadnij ze wykresy ciagow (a
n) i (b
n) nie maja punktow wspolnych.
a
n=2n
2−n+9 b
n=6−8n
Generalnie nie wiem co zrobic. Bo jak je przyrownalem to mi wyszlo rownanie kwadratowe z
dwoma rozwiazaniam i nie wiem co z tego wyniklo

Bardzo prosze o szybka pomoc
6 mar 21:26
Godzio:
2n
2 − n + 9 = 6 − 8n
2n
2 + 7n + 3 = 0
Δ = 49 − 24 = 25
√Δ = 5
i trzeba pamiętać o tym że: n > 0
6 mar 21:29
Hashiri: Czyli z tego wynika ze wykresy sie przecinaja w n rownym −1 i −6, ale z def, ciagu
n musi byc dodatnie

tak wogole to we wzorach na pierwiastki trojmianu kwadratowego 2a=4 a nie 2, ale
to szczegol
6 mar 21:41
Hashiri: Mam jeszcze jedno zadanie :
Wyznacz wyrazy ciagu (a
n), ktore sa liczbami calkowitymi.
Nie wiem z czego tu skorzystac.
6 mar 21:43
Bogdan:
| | 4 | |
dobierz takie liczby n, aby ułamek |
| był całkowity |
| | n | |
6 mar 21:54
Godzio:
| n+4 | | n | | 4 | | 4 | | 4 | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| => |
| musi być całkowite więc n = 1,2,4 |
| n | | n | | n | | n | | n | |
6 mar 21:54
Hashiri: Prosze pomozcie
6 mar 21:54
Hashiri: Heh ostatnie 3 posty w jednej minucie napisane
6 mar 21:55
Hashiri: Ok Dzieki
6 mar 21:56
Hashiri: Mam jeszcze takie ogolne pytanie:
Jak latwo znajdowac wzor ogolny ciagu jak sie ma np 4 kolejne wyrazy ?
Wiem, ze jezeli jest podane np, ze wykresem ciagu jest parabola
to robie se uklad rownan z trzema niewiadomymi, wiedzac ze dziedzina sa
kolejno liczby 1, 2 i 3 dla pierwszych wyrazowm ciagu
Ale jak mam podane tylko wyrazy to nie wiem
6 mar 22:01
Hashiri: odnawiam pytanie
6 mar 22:16
Basia: bez dodatkowych informacji to raczej niemożliwe, no chyba, że widać "na pierwszy rzut oka"
np:
2,5,8,11,14.....................
ciąg arytmetyczny a1=2 r=3
an=2+(n−1)*3 = 3n−1
5,1,15,125,..................
ciąg geometryczny a1=5 q=15
an=5*(15)n−1 = 51−n+1=52−n
7 mar 00:16