wykres
Faba: Jak narysować wykres tej funkcji
| | 1 | |
f(x)= |
| * (3cos x −1−√(1−3cos x)2+12 cos x ) |
| | 2 | |
Chodzi mi o sposób, niż odpowiedż.
9 lip 09:38
kerajs:
wyrażenie podpierwiastkowe jest kwadratem, a stąd
| | 1 | |
f(x)= |
| (3 cos x−1−|3cos x +1|) |
| | 2 | |
9 lip 11:17
Faba: ok dzięki
2πn − arccos(−1/3)<=x<=2πn + arccos(−1/3)
Jak znleźć te przedziały?
9 lip 11:53
Faba: Pewnie jakieś przyblizenia
9 lip 12:16
kerajs:
A dlaczego to Cię martwi? Przecież dla drugiej części funkcji
| | −1 | |
( tj: f(x)=3cos x dla cos x< |
| ) każdy punkt wykresu będzie tylko jakimś przybliżeniem |
| | 3 | |
prawdziwego wykresu.
11 lip 11:53