Problem z wyjściem z symbolu nieoznaczonego - granica funkcji
Marek: Hej,
próbuję obliczyć następującą granicę bez korzystania z reguły de l’Hospitala:
lim
x→∞(x+
√x2−x)=(*)
Rozwiązywałem to w następujący sposób:
(*)=lim
x→∞(x+
√x2(1−1x))=lim
x→∞(x−x
√1−1x)=lim
x→∞x(1−
√1−1x)=[−
∞*0]
i właśnie z tego miejsca nie umiem wyjść, wolfram pokazuje, że granica jest zbieżna do
| | 1 | |
|
| . Z góry dziękuje za pomoc. |
| | 2 | |
8 lip 22:51
jc:
x +
√x2−x > x →
∞
W innym miejscu zmieniasz + na −. W takim przypadku masz
| | x | | 1 | |
x − √x2−x = |
| = |
| → 1/2 |
| | x + √x2−x | | 1 + √1−1/x | |
8 lip 23:32
jc: A cóż to symbol nieoznaczony?
∞ to jest liczba, to element nierozerwalnego związku: x→∞.
Zatem pisanie ∞*0 raczej nie ma sensu, chyba że to coś dla Ciebie znaczy. Tylko co?
8 lip 23:36