studia, równania macierzowe
Reesh: Cześć wszystkim, mam problem z takim zadaniem: znajdź macierz odwrotną A−1 wiedząc że
A3x3 i A3+2A=I, gdzie I − macierz jednostkowa.
Wydaje mi się, że powinno się to rozwiązać poprzez przekształcenie tego równania, ale jedyny
pomysł jaki mam, to zamiana I na A−1•A i podzielenie obustronne przez A co daje
A2+2I=A−1. Niestety nie wiem, co mogłabym zrobić dalej. Bardzo proszę o pomoc, podpowiedź.
7 lip 13:07
jc:
A3+2A=I
A(A2+2I)=I
co oznacza, że
A−1=A2+2I
Co chcesz jeszcze robić?
Dodam, że dopóki nio nie wiesz, że macierz odwrotna istnieje, nie możesz pisać A−1.
7 lip 13:32
Reesh: Hm, no myślałam, że będzie możliwe wyznaczenie w jakiś sposób jak konkretnie wygląda macierz
A−1. Ale w takim razie najwyraźniej nie.
7 lip 13:38
Mariusz:
Tak tylko że skoro nie podali informacji o tym że kolumny macierzy A są liniowo niezależne
to jak stwierdzić że macierz A−1 istnieje
8 lip 18:55
jc: A jest macierzą kwadratową (inaczej A2 nie miałoby sensu).
Równość AB=I oznacza, że B jest macierzą odwrotną do B.
8 lip 19:03