1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a) ( | + | + | + | )(−1) | ||||
1+√2 | √2+√3 | √3+2 | √2006+√2007 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
b) | + | + | + ... + | |||||
2+√2 | 3√2+2√3 | 4√3+6 | 100√99+990 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
c) (1− | ) * (1− | ) * (1− | ) * (1− | ) * ... * (1− | ) * | |||||
22 | 32 | 42 | 52 | 20062 |
1 | ||
(1− | ) | |
20072 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
( | + | + | + ... + | )−1 | ||||
1+√2 | √2+√3 | √3+2 | √2006+√2007 |
√100 | 9 | |||
b) ...=1− | = | |||
100 | 10 |
1 | (k−1)(k+1) | |||
W c) zastosuj: 1− | = | a zobaczysz skracające się czynniki. | ||
k2 | k2 |
1 | 2008 | |||
c) ...= | * | |||
2 | 2007 |
1 | ||
nie wiem skąd ta | w c) | |
2 |
1 | ||
a w b) nie potrafię uprościć tego ułamka | ||
100√99+990 |
1*3 | 2*4 | 3*5 | 2005*2007 | 2006*2008 | ||||||
=( | )( | )( | )*...*( | )( | ) | |||||
2*2 | 3*3 | 4*4 | 2006*2006 | 2007*2007 |
1 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 2006 | 2008 | |||
= | *..* | = | ||||||||
2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2007 | 2007 |
1 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 2006 | 2008 | |||||||
= | ( | )( | )( | *..* | ) | = | ||||||||
2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2007 | 2007 |
1 | ||
b) Każdy składnik jest postaci | co można przekształcić do | |
(n+1)√n+n√n+1 |
√n | √n+1 | 1 | 1 | |||||
− | , lub do | − | ||||||
n | n+1 | √n | √n+1 |
1 | √99 | √100 | 1 | 1 | ||||||
= | + | = | − | |||||||
100√99+99√100 | 99 | 100 | √99 | √100 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |