Zadanie prawdopodobieństwo problem duży
Potrzebujący : Mamy czterocyfrowa liczbę która tworzymy z liczb 0 1 2 3 4 5 7
I to rozpatruje taki przypadek gdzie chce żeby na końcu było 2 i 4
Więc gdy liczę oba przypadki osobno to
5*5*4*1=100 liczba 2 na końcu a na początku nie może być 0
5*5*4*1 =100 taki sam układ tyle że na końcu jest liczba 4 co też daje jeden przypadek
No i w sumie daje to 200.
A gdy liczę to na raz tzn w jednym mnożeniu dając na końcu 2,4 czyli dwa przypadki i zakładając
że
0 nie może być na samym początku to mnoze
4*4*3*2=96 a teoretycznie powinno być 200 bo to obejmuje oba przypadki
Co tu jest źle?
6 lip 13:36
Potrzebujący : Liczby nie mogą się powtarzać *
6 lip 13:36
Potrzebujący : Czemu liczenie tego razem i osobno daje inne liczby
6 lip 13:37
wredulus_pospolitus:
4*
4*
3*2
wyjaśnij
czerwoną i
niebieskie liczby
6 lip 13:41
wredulus_pospolitus:
ja to zrobisz to wskażę jaki jest Twój błąd w rozumowaniu w tym właśnie miejscu
6 lip 13:42
Potrzebujący : No ogólnie liczb jest 7 dwie liczby lądują na końcu więc na pierwsze miejsce jest 5 możliwości
Ale wykluczamy 0 więc 4, na drugim miejscu ubyła kolejno 1 liczba ale tu zero może występować
Więc dalem 4 możliwości i następnie jedna mniej więc 3 i ostatnia 2 ponieważ takie było
założenie
6 lip 13:49
I'm back:
Na ostatnim miejscu nie ładują dwie, tylko jedna (bo jedno miejsce jest) z dwóch.
Pozostaje Ci więc 6 cyfr, z czego zero nie może być na pierwszym miejscu więc masz do
wykorzystania 5 cyfr.
Reszta jest konsekwencja.
Zauważ że wedle tego co napisałeś nie bierzesz pod uwagę takich liczb jak np.
2014, 1234, itd.
Czyli takich gdzie zarówno 2 jak i 4 występują
6 lip 13:51
Potrzebujący : A dobra już widzę
6 lip 14:03