Czy szereg jest rosnący
Chrystian:

szereg a
n : N \ {0} → |R a
1 = 0
a
n = (n−1)(n−3) a
2 = −1
Czy jest rosnący a
3 = 0
a
n = n
2 − 4n −3 a
4 = 3
a
n+1 = n
2 − 2n a
5 = 8
n
2 − 2n > n
2 − 4n −3
n > −
32
Ciąg nie jest rosnący ponieważ nie jest monotoniczny lecz moje pytanie jak przecież N \ {0}
6 lip 02:03
janek191:
−1*(−3) = 3
więc
an = n2 −4 n + 3
6 lip 09:59
wredulus_pospolitus:
ale to 'n' należy do zbioru N\{0} a nie wartości ciągu
zapis N|{0} oznacza, że n ∊ { 1,2,3,4,....}
6 lip 12:24
chichi:
szereg czy ciąg?
6 lip 16:29
Chrystian: a coś to zmeinia czy szereg czy ciąg
8 lip 17:45