matematykaszkolna.pl
problem z zadanie prawdopodobienstwo apostoł: mam pytanie co do rozwiazywania zadan z prawdopodobienstwa. przykladowo zadanie z cyfr 4,5,6,7,8,9 tworzymy liczby szesciocyfrowe o niepowtarzajacych sie cyfrach. oblicz ile mozna utworzyc takich liczb parzystych i autorzy zauwazaja iz zeby liczba byla parzysta szóstą liczbą może być 4,6,8. a więc wykonują mnożenie gdzie na koncu daja 3 jako 3 mozliwosci ostatniego miejsca 5 * 4 *3 * 2 * 1 * 3 = 360 − i jest dobrze a gdy mamy zadanie ile jest liczb pieciocyfrowych podzielnych przez 5 w ktorych zapisie wystepuja tylko cyfry 0 1 2 3 4 5 6 i zadna z nich sie nie powtarza i tutaj autorzy rozbijaja to na dwa przypadki jeden w ktorym liczba konczy sie na 0 a drugi przypadek konczy sie na 5 i sumuja oba rozwiazania jako wynik mozliwosci. Moje pytanie odnosi sie do tego jaka jest roznica w tych zadaniach i czemu tego drugiego nie mozna zrobic tak jak pierwsze bo nie jestem w stanie tego załapać.
6 lip 00:14
wredulus_pospolitus: różnicą jest fakt, że w drugim zadaniu masz CYFRĘ 0 Cyfra 0 NIE MOŻE znaleźć się na pierwszym miejscu związku z tym przypadek z 5 na końcu i z 0 na końcu nie daje takiej samej wartości Gdyby w pierwszym zadaniu była także cyfra 0, to także trzeba by było rozdzielić na dwa przypadki (jednym byłoby 0 na końcu, a drugi to jedna z cyfr: 4,6,8)
6 lip 00:25