równanie
julia: Dane jest równanie m2 x3 − (6m+m2)x2 +(m+6)x=0
Znaleźć takie wartości parametru m ∊ Z(liczby całkowite), dla których nieujemne rozwiązania
równania są liczbami całkowitymi.
4 lip 19:19
wredulus_pospolitus:
m
2x
3 − (6m+m
2)x
2 +(m+6)x=0
x(m
2x
2 − m(6+m)x + (6+m)) = 0
f(x) = m
2x
2 − m(6+m)x + (6+m)
1
o
Δ < 0
m
2(6+m)
2 − 4m
2(6+m) = m
2(6+m)(2+m) < 0 −−−> m∊ (−6 , −2)
2
o
Δ ≥ 0 ∧ f(0) ≥ 0 ∧ x
wierzchołka < 0 −−−>
| | m(6+m | |
m ≥ −2 ∧ |
| < 0 −−−> |
| | m2 | |
m≥ −2 ∧ m∊(−6 ; 0) −−−>
m ∊ <−2 ; 0)
3
o
Δ ≥ 0 ∧ x
1,x
2 > 0 ∧ x
1,x
2 ∊ Z
i tu się dopiero zaczyna zabawa
4 lip 21:25
wredulus_pospolitus:
poprawka do 2
o
Δ ≥ 0 ∧ f(0) ≥ 0 ∧ x
wierzchołka ≤ 0
| | m(6+m) | |
(m = −6 ∨ m ≥ −2) ∧ |
| ≤ 0 |
| | m2 | |
co daje nam: m ∊ {−6} u <−2 ; 0)
osobno jeszcze rozpatrzeć przypadek gdy m = 0

(bo też będzie pasować)
4 lip 21:30
julia: czyli odpowiedz to m ∊ {−6} u <−2 ; 0> ?
4 lip 21:46
wredulus_pospolitus:
nie ... przeanalizuj co ja właściwie zrobiłem a czego jeszcze nie zrobiłem
4 lip 22:00
julia: x1,x2 > 0 a jak to rozumieć?
4 lip 22:18