Równanie kwadratowe z parametrem
Raksi: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
(x−4)[x2+(m−3)x+m2−m−6]=0
ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste x1, x2 oraz x3, spełniające warunek
x1x2x3> x12+x22+x32−5m−51
x3 = 4
założenia
Δ>0 i x1≠4 i x2≠4 oraz to z treści zadania. czy to wystarczy?
Dla Δ>0 otrzymałem x∊(−3 23, −3)
Dla x1≠4 otrzymałem x≠3±√17 i tutaj m<−5 ponieważ pierwiastek kwadratowy jest nieujemny
Dla x2 ≠4 otrzymałem x≠1±√3 dla m>5
Z warunku z treści zadania otrzymałem m∊(−∞,−2)∪(1,∞)
czy są to poprawne rozwiązania?
4 lip 15:48
wredulus_pospolitus:
namieszałeś i to nieziemsko
przy okazji sprawdzenia, aby to były różne rozwiązania, wystarczy policzyć:
f(x) = x2 + (m−3)x + (m2−m−6)
f(4) ≠ 0 −−−> 16 + 4(m−3) + (m2−m−6) ≠ 0
4 lip 16:08
Szkolniak: (1) (x−4)[x2+(m−3)x+m2−m−6]=0, x3=4
(2) x2+(m−3)x+m2−m−6=0, x1 oraz x2 − rozwiązania tego równania
Liczba 4 jest rozwiązaniem pierwotnego równania (1). Aby równanie (1) miało trzy różne
rozwiązania, potrzeba, by równanie (2) miało dwa różne rozwiązania rzeczywiste, gdzie obydwa
są różne od 4.
A to zachodzi wtedy, gdy spełnione są następujące warunki:
1o Δ>0
∧2o f(4)≠0, gdzie f(x)=x2+(m−3)x+m2−m−6
Dodatkowy warunek z treści:
∧3o 4x1x2>x12+x22+42−5m−51
4 lip 16:46
Raksi: no to super, o wiele prościej bo moje rozwiązanie bardzo mi się nie podoba. Dziękuję.
4 lip 16:46
iuh: δ
9 paź 20:52