twierdzenie Talesa
anonim123: Bok trójkąta podzielono na pięć części w stosunku 1:2:3:4:5 przez punkty podziału poprowadzono
proste równoległe do drugiego boku. Wyznacz długość odcinków na jakie podzieliła ta prosta bok
trzeci wiedząc że ma on długość 30cm. Wiem że trzeba skorzystać z twierdzenia Talesa
3 lip 10:55
wredulus_pospolitus:
no to skoro wiesz że trzeba z Talesa ... to w czym problem
3 lip 11:11
anonim123: narysowałam rysunek i nie wiem co dalej?
3 lip 11:21
anonim123: nie wiem co zrobić, bo mam więcej prostych niż w twierdzeniu
3 lip 11:25
3 lip 11:29
wredulus_pospolitus:
| |OA| | | |OE| | | |OE'| | |
| = |
| −−−> |OA| = |
| = 2 |
| |OA'| | | |OE'| | | 15 | |
| |OB| | | |OE| | | 3 | |
| = |
| −−−> |OB| = |OE'|* |
| = 6 |
| |OB'| | | |OE'| | | 15 | |
| |OC| | | |OE| | | 6 | |
| = |
| −−−> |OC| = |OE'|* |
| = 12 |
| |OC'| | | |OE'| | | 15 | |
| |OD| | | |OE| | | 10 | |
| = |
| −−−> |OD| = |OE'|* |
| = 20 |
| |OD'| | | |OE'| | | 15 | |
Wniosek −−− proporcje z odcinków boku OA będą zachowane dla boku OE' (co powinnaś wiedzieć ze
szkoły średniej)
Obliczasz |A'B'| , |B'C'| , |C'D'| , |D'E'|
3 lip 11:36
anonim123: A nie można tak jak ja?
3 lip 11:40
anonim123: a odcinek miał być podzielony na 5 części a ty zrobiłeś chyba inaczej
3 lip 11:44
I'm back:
Boże kobieto − ostatni odcinek się po prostu nie zmiescil
3 lip 12:27
anonim123: a nie będę potrzebowała odcinka |OE|?
3 lip 12:27
I'm back:
Przeanalizuj co napisałem zanim zaczniesz pisać.
Jak kontynuowałem to co zrobiłaś.
3 lip 12:28
anonim123: a to co ja zrobiłam jest źle?
3 lip 12:28
anonim123: ale ja już wyliczyłam ten odcinek który był szukany w zadaniu
i analogicznie bym chciała wyliczyć inne więc nie rozumiem po co kontynuować
3 lip 12:30
anonim123: czyli jednak mam źle?
3 lip 12:37
wredulus_pospolitus:
pomijając fakt, że nie korzystasz z tw. Talesa i robisz bezpodstawne (chociaż słuszne)
założenie, to masz dobrze.
3 lip 13:05
anonim123: A to co zrobiłam wcześniej według mnie jest z Talerza wzięłam pod uwagę to zaznaczone na różowo
I wydaje mi się że to było to twierdzenie
3 lip 13:18
3 lip 13:18
wredulus_pospolitus:
napisz tw. Talesa

Zamieść od razu rysunek wraz z oznaczeniami
3 lip 13:20
wredulus_pospolitus:

b+c+d+e+f = 30
z tw. Talesa:
| b+c | | 30 | |
| = |
| |
| a+2a | | a+2a+3a+4a+5a | |
| b+c+d | | 30 | |
| = |
| |
| a+2a+3a | | a+2a+3a+4a+5a | |
| b+c+d+e | | 30 | |
| = |
| |
| a+2a+3a+4a | | a+2a+3a+4a+5a | |
3 lip 13:23
anonim123: A takie zadanie Ramię trapezu podzielono na trzy części w stosunku 1:3:4 licząc od krótszej
podstawy
Przez punkty podziału poprowadzono proste równoległe do podstaw. Oblicz
długości odcinków prostych równoległych zawartych między ramionami trapezu jeżeli wiadomo
że długości podstaw trapezu wynoszą odpowiednio 50cm i 30cm nie widzę tu twierdzenia Talesa
3 lip 14:12
anonim123: ?
3 lip 14:45
Eta:
| | 30+50 | |
|MN|= |
| =40 −− dł. środkowej trapezu ABCD |
| | 2 | |
|AB|=8b+30=50 ⇒ b=2,5
|EF|=b+30=.........
|MN|= 4b+30 = 40
3 lip 15:49
Eta:

15b=30 cm ⇒ b=2 cm
i masz dł. poszczegónych odcinków :
2 cm,4 cm,6 cm,8 cm,10 cm
i po ptokach
3 lip 17:19
anonim123: A to z 15:49 jest z twierdzenia Talesa? Dlaczego |AB|=8b+30?
3 lip 17:28
Eta:

bo ΔAKD podobny do ΔDEL w skali k= 8 to 8b=20 ⇒ b=2,5
dlatego |AB|= 8b+30 =50 ⇒ 8b=20
i Δ MUD podobny do Δ DEL w skali k=4 to |MU|=4b =10
3 lip 17:41
anonim123: A mogę prosić o rozwiązanie twierdzeniem Talesa, bo teraz to przerabiamy?
3 lip 17:43
Eta:
Z tw. Talesa
| | |AK| | | |DK| | | 8a | |
|
| = |
| = |
| = 8 |
| | |EL| | | |DL| | | a | |
to |AK|=8|EL| i |EL|=b
|AK|=8b=20 cm to |EL|= 20/8=2,5 =b
to |AK| = 20=8b
3 lip 17:49
anonim123: nie mogę znaleść wzoru z którego korzystałaś w 17:49 tego z twierdzenia Talesa?
3 lip 17:56
anonim123: Dziękuję
5 lip 20:59