kula w metryce
szarik:

Narysować kulę w odległości dyskretnej na R
K(5,1)
kula w metryce dyskretnej w przypadku gdy r∊(0,1] to jest {x}. Czyli w tym wypadku (x=5, r=1)
to będzie po prostu jeden punkt na prostej? Nie chce mi się wierzyć, że to takie proste
30 cze 22:46
szarik: up
1 lip 15:36
ite:
tak, ta kula (otwarta) w metryce dyskretnej jest zbiorem składającym się z jednego punktu
K(5,1) = {5}
p.s. szarik znaczy kulka
2 lip 16:36
szarik: czyli jednak takie proste

dzięki
ite. jeszcze jedno pytanie.
muszę wykazać nierówność trójkąta dla metryki rzeki. Nie mogę sobie poradzić z przypadkiem gdy
x
1≠y
1.
wtedy d(x,y)=|x
1−y
1|+|x
2|+|y
2|. Jak wykazać, że d(x,y)≤d(x,z)+d(z,y)?
Nie chodzi mi o całe rozwiązanie. Chcę to zrobić sama, tylko z jakiej własności skorzystać, od
czego zacząć?
5 lip 16:33
ite:
Przypadek gdy x1≠y1 proponuję rozbić na dwa główne przypadki:
1/ z1=x1 lub z1=y1 (punkt z leży na tej samej prostej prostopadłej do rzeki co jeden z
punktów x lub y)
2/ z1≠x1 i z1≠y1 (punkt z leży na innej prostej prostopadłej do rzeki niż którykolwiek z
punktów) i tu chyba nie da się ominąć dwóch podpunktów
6 lip 14:08