matematykaszkolna.pl
kula w metryce szarik: rysunekNarysować kulę w odległości dyskretnej na R K(5,1) kula w metryce dyskretnej w przypadku gdy r∊(0,1] to jest {x}. Czyli w tym wypadku (x=5, r=1) to będzie po prostu jeden punkt na prostej? Nie chce mi się wierzyć, że to takie proste
30 cze 22:46
szarik: up
1 lip 15:36
ite: tak, ta kula (otwarta) w metryce dyskretnej jest zbiorem składającym się z jednego punktu K(5,1) = {5} p.s. szarik znaczy kulka
2 lip 16:36
szarik: czyli jednak takie proste emotka dzięki ite. jeszcze jedno pytanie. muszę wykazać nierówność trójkąta dla metryki rzeki. Nie mogę sobie poradzić z przypadkiem gdy x1≠y1. wtedy d(x,y)=|x1−y1|+|x2|+|y2|. Jak wykazać, że d(x,y)≤d(x,z)+d(z,y)? Nie chodzi mi o całe rozwiązanie. Chcę to zrobić sama, tylko z jakiej własności skorzystać, od czego zacząć?
5 lip 16:33
ite: Przypadek gdy x1≠y1 proponuję rozbić na dwa główne przypadki: 1/ z1=x1 lub z1=y1 (punkt z leży na tej samej prostej prostopadłej do rzeki co jeden z punktów x lub y) 2/ z1≠x1 i z1≠y1 (punkt z leży na innej prostej prostopadłej do rzeki niż którykolwiek z punktów) i tu chyba nie da się ominąć dwóch podpunktów
6 lip 14:08