1 | 1 | |||
Tylko czemu | a nie | |||
24 | 27 |
1 | 1 | 1 | ||||
bn= | + | +...+ | ||||
2 | 4 | 2n |
1 | ||
Ciąg (bn) jest sumą skończonego ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie b1= | oraz | |
2 |
1 | ||
ilorazie q= | . | |
2 |
1 |
| 1 | |||||||||||||
bn= | * | =1−( | )n | ||||||||||||
2 |
| 2 |
1 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||
Analogicznie z ciągiem (cn): cn= | * | = | (1−( | )n) | |||||||||||||
3 |
| 2 | 3 |
bn | ||
limn→infan=limn→inf | = | |
cn |
| ||||||||||||||
=limn→inf | =2 | |||||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |