Zadanie na logikę
Nieznajomy_23: Nie potrafię z zadaniem ruszyć.
Zad. 1
Przedsiębiorstwo zajmuje się renowacją dzieł sztuki. Zatrudnia wykwalifikowanych restauratorów
oraz pomocników. Koszt pracy wykwalifikowanego pracownika to 30 zł/h. Pomocnika 12 zł/h.
Firma otrzymała zlecenie na odrestaurowanie 250 cennych obrazów. Wydajność specjalisty to
1 obraz na 6,5 h. Pomocnika to 1 obraz na 12 godz. Każdy pomocnik musi mieć swojego opiekuna.
1 wykwalifikowany pracownik może nadzorować pracę 3 pomocników. Jak zorganizujesz produkcję,
aby wykonać zlecenie w ciągu 4 miesięcy wiedząc, że pracownicy pracują na 1 zmianę 6 dni w
tygodniu?
Dane:
Popyt = 250 szt. obrazów
RESTAURATOR
K = 30 zł/h
W = 6,5 1szt/h − 1 restaurator
POMOCNIK
K = 12 zł/h
W = 12 1szt/h − 1 pomocnik
Czas wykonania zlecenia:
(8h * 6 dni * 4 tyg) * 4 miesiące = 768h − maksymalny czas wykonania zlecenia
Ilość wyprodukowanych sztuk obrazów:
− dla restauratora: 768h / 6,5 1szt/h = 118 szt. (w tego typu zadaniach przyjmujemy wariant
najbardziej pesymistyczny, czyli że wyprodukujemy mniej, więc gdy wyjdzie cokolwiek po
przecinku
nie zaokrąglamy do góry)
− dla pomocnika: 768h / 12 1szt/h = 64 szt.
Łącznie: 118 szt. + 64 szt. = 182 szt. − brakuje 68 szt. do zaspokojenia popytu
Nwm, co dalej. Proszę o pomoc
30 cze 18:27
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze:
Czy pracownik NADZORUJĄCY także jednocześnie jest traktowany jako ten który wykonuje renowacje
obrazów? Czy też nie?.
Jeżeli tak, to należy zauważyć, że zestaw:
1 wykwalifikowany (nadzorująco pracujący) + 2 'młokosów'
jest zarówno tańszy w utrzymaniu (30+2*12 = 54 PLN / h) jak i wydajniejszy (4 obrazy w mniej
niż 13h)
niż 2 wykwalifikowanych pracowników.
Zarówno jedna jak i druga 'ekipa' nie da rady wykonać zlecenia.
dla dwóch młokosów i wykwalifikowanego będziemy mieli 246 obrazów,
dla dwóch wykwalifikowanych będziemy mieli 236 obrazów.
Tak czy siak − potrzeby kolejny 'młokos', szczęśliwie w obu przypadkach jest to możliwe, aby
kolejnego młokosa podczepić do każdego z zespołów.
Związku z tym, najlepszym wyjście jest posiadanie zespołu:
1 nadzorujący + 3 młokosów
30 cze 19:09
Nieznajomy_23: "Związku z tym, najlepszym wyjście jest posiadanie zespołu:
1 nadzorujący + 3 młokosów"
A oni wykonają 250 szt. obrazów i popyt zostanie zaspokojony?
30 cze 19:28
wredulus_pospolitus:
skoro 1 nadzorujący + 2 młokosów zrobi 246 (czyli tylko 4 obrazy za mało) to dorzucenie jeszcze
jednego młokosa wystarczy na spełnienie popytu ... nie sądzisz
30 cze 19:37
Nieznajomy_23: a skąd te 246 obrazów?
30 cze 19:45
Nieznajomy_23: A dobrze, już łapię.
Czyli:
1 restaurator zrobi − 118 szt.
1 pomocnik zrobi − 64 szt.
Wariant:
1 restaurator + 2 pomocników = 246 szt.
30 cze 19:53
Nieznajomy_23: Czyli tak:
Wariant 1 − restaurator pełni rolę nadzorującego pracę pomocników (nie jest liczony do
produkcji
obrazów):
1 restaurator + 4 pomocników − 256 szt. obrazów (nadmiar w postaci 6 szt. na magazyn)
Koszt = 30 zł/h + 4* 12zł/h = 78 zł/h * 768h = 59 904 zł
Wariant 2 − restaurator również produkuje:
1 restaurator + 3 pomocników = 246 szt.
Koszt = 30 zł/h + 3* 12zł/h = 66 zł/h * 768h = 50 688 zł
Koszty, w ten sposób policzyć?
30 cze 20:07
Nieznajomy_23: *1 restaurator + 3 pomocników = 310 szt. obrazów (reszta na magazyn)
30 cze 20:09
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− nadzorujący może mieć co najwyżej 3 młokosów 'pod sobą'
związku z tym pierwszy wariant jest BEZ SENSU − nie spełnia warunków postawionych w zadaniu

po drugie − jeżeli nadzorujący nie pracuje przy renowacji obrazów, to zespół:
1 nadzorujący + 3 młokosów jest mniej wydajny (192 obrazy przy stawce 66PLN/h) niż dwóch
profesjonalnych (236 obrazów za 60PLN / h)
związku z tym − przy pierwszym wariancie, bierzemy trzech profesjonalistów
30 cze 23:45
Nieznajomy_23: "związku z tym − przy pierwszym wariancie, bierzemy trzech profesjonalistów"
Można, ale wówczas ich koszt to 90 zł/1h i 354 szt. obrazów (nadmiar na magazyn)
Jeżeli przyjmiemy, że restaurator też produkuje, to najtańsza opcja, to:
1 restauratora + 3 pracowników, 310 szt. obrazów, koszt 66 zł/1h
Jeżeli restaurator nie uczestniczy w produkcji (tylko nadzoruje), to najtańsza opcja:
2 restauratorów + 4 pracowników, 256 szt. obrazów, koszt: 108 zł/1h
1 lip 10:13
Nieznajomy_23: Tak, to widzę.
1 lip 10:18
wredulus_pospolitus:
No to mam nadzieję, że ustaliliśmy:
wariant 1 ('opiekun' nie pracuje przy obrazach):
wybieramy 3 profesjonalistów + 0 młokosów (koszt: 90 PLN / h)
wariant 2 ('opiekun' pracuje przy obrazach):
wybieramy 1 profesjonalistę + 3 młokosów do pomocy (koszt: 66 PLN / h)
1 lip 12:03
Nieznajomy_23: "wariant 1 ('opiekun' nie pracuje przy obrazach):
wybieramy 3 profesjonalistów + 0 młokosów (koszt: 90 PLN / h)"
Skoro opiekun nie pracuje, to muszą pracować "młokosy", wiec czemu 0?
3 młokosów wykona 192 szt., a 4 − 256 szt. (popyt zaspokojony), więc potrzeba:
4 "młokosów" i 2 profesjonalistów do nadzoru (1 profesjonalista przypada max. na 3 młokosów).
1 lip 12:53
wredulus_pospolitus:
Nieznajomy −−− i dlatego ich nie zatrudniamy (młokosów) co by profesjonalista mógł pracować
1 lip 14:51
Nieznajomy_23: no tak, tylko dla 3 profesjonalistów koszt wynosi 90 zł/h, a dla:
1 restauratora + 3 pracowników, 310 szt. obrazów, koszt 66 zł/1h
Więc, ta druga opcja jest tańsza, korzystniejsza.
1 lip 16:30
wredulus_pospolitus:
Czy Ty kurde potrafisz ogarnąć fakt, że jeżeli:
wariant 1: restaurator który ma CHOCIAŻ jednego pracownika 'pod sobą' sam nie będzie zajmował
się obrazami to:
1 restaurator + 3 pracowników da radę zrobić
0 + 3*64 = 192 obrazy

W takim właśnie przypadku opłaca się bardziej wziąć samych 3 restauratorów
1 lip 17:26
wredulus_pospolitus:
Bo dla takiego wariantu masz opcje:
a) 3 restauratorów −> 90PLN / h
b) 2 restauratorów (jeden robi za opiekuna) + 3 pomocników = 60 + 36 = 9
6 PLN / h
1 lip 17:27
wredulus_pospolitus:
kolejna sprawa −−− (dla wariantu 1)
restaurator 1 obraz robi w ciągu 6.5h −−−> czyli koszt jednego obrazu robionego przez
restauratora to 6.5*30 = 195 PLN
pomocnik 1 obraz robi w ciągu 12.0h −−−> czyli koszt jednego obrazu robionego przez pomocnika
to 144
+x PLN,
gdzie x −−− pensja opiekuna.
| | 30 | |
Przy opiekunie + 3 pomocnikach koszt jednego obrazu to będzie 12*(12 + |
| ) PLN = 264 PLN |
| | 3 | |

Związku z tym ... lepiej (taniej) jest mieć samych restauratorów
1 lip 17:34