Hiperbola
anonim123: Jak wyznaczyć równanie hiperboli mając dane 2c=10−odległość pomiędzy ogniskami 2d=32/5 −
Odległość pomiędzy kierownicami może mi ktoś dać jakieś wskazówki np. nie wiem co oznacza d?
30 cze 17:42
1 lip 00:54
Mila:
Czy już wiadomo jak rozwiązać problem?
1 lip 15:19
anonim123: tak ale mam jeszcze jedno zadanie Wyznacz równanie hiperboli o ogniskach położonych na osi
odciętych
symetrycznie względem początku układu mając dane:
współrzędne dwóch leżących na niej punktów A = (6, −1), B = (−8, 2√2)
1 lip 18:33
Mila:
1)
Równanie hiperboli:
2) Współrzędne punktów A i B spełniają równanie hiperboli⇔
i
oblicz a
2 i b
2
dokończ.
Napisz co otrzymałaś.
2 lip 18:05
Min. Edukacji: Z tego wynika, że wszystko wiadomo oprocz znajomości równania hiperboli😆
2 lip 19:19
janek191: @Mila
Wkradły się błędy w równaniach hiperboli
3 lip 07:50
Mila:
Dziękuję
Janku, nie sprawdziłam zapisu przed wysłaniem

Pozdrawiam.

Poprawiam.
1) Równanie hiperboli:
2)Współrzędne punktów A i B spełniają równanie hiperboli⇔
3)
⇔
a
2=4b
2
b
2=8
a
2=32
4)
=========
3 lip 20:37
anonim123: Dziękuję
5 lip 20:59