Zadania na logikę
Nieznajomy_23:
Czy poprawnie wykonałem poniższe zadania?
Zad. 1
Jeżeli zdolności produkcyjne przedsiębiorstwa zostały wykorzystane w 80%
i w ciągu zmiany wyprodukowano 1 000 szt. wyrobu, to ile zostanie wyprodukowane, gdy
poziom wykorzystania zdolności produkcyjnych osiągnie 100%?
a) 1 080 szt.
b) 1 200 szt.
c) 1 250 szt.
d) 1 800 szt.
Rozwiązanie:
1 000 szt. −−−− 80%
x szt. −−−− 100%
0,8x = 1000 szt. /: 0,8
x = 1 250 szt. −−−> Odp: c)
Zad. 2
Wykonanie pewnej czynności zajmuje pracownikowi 3 minuty, jeżeli pracownik
będzie pracował 30% szybciej niż normalnie, to wykonanie tej czynności zajmie mu:
a) 0,9 min
b) 3,7 min
c) 126 sekund
d) 234 sekund
Rozwiązanie:
3 min −−−− 100%
x szt. −−−− 70%
x = 2,10 min = (2 min * 60s) + (0,10 min * 60s) = 120s + 6s = 126s −−−> Odp: c)
Zad. 3
Plan produkcyjne przewiduje wykonanie 15 000 szt. produktu P1 w ciągu miesiąca.
Przewidywany procent braków − 4,5%. Na jakim poziomie należy ustalić miesięczne
zadanie produkcyjne, aby zrealizować popyt?
a) 15 675
b) 15 707
c) 15 450
d) 15 607
Rozwiązanie:
100%x − 4,5% = 15 000 szt
0,955x = 15 000 szt /: 0,955
x = 15 706,81 ≈ 15 707 −−−> Odp: b)
Zad. 4
16 800 szt. wykonano w czasie 2 860 godzin, pracochłonność wynosi:
a) 5,87
b) 5,88
c) 0,17
d) 0,18
Wiadomo, że wydajność (symbol W), to ilość uzyskanego efektu (zazwyczaj ilość szt.)
na jednostkę czasu (1h, 8h, 1 tydzień, 1 miesiąc, 1 rok).
Pracochłonność (symbol P), to odwrotność wydajności.
W = 16 800 szt. / 2 860 h
P = 2 860 h /: 16 800 szt.
P = 0,17 −−−> Odp: c)
Proszę o sprawdzenie i wskazanie ewentualnych błędów.
29 cze 22:49
wredulus_pospolitus:
1) okey
2) wystarczyło popatrzeć na odpowiedzi i pomyśleć −−− (b) i (d) odpadają bo to więcej niż 3
minuty (skoro pracuje szybciej to jak może mu to zając więcej czasu).
odpowiedź (a) odpada bo by to oznaczało, że skończył pracę w ponad trzykrotnie krótszym czasie.
Jednak tutaj odpowiedź jest BŁĘDNA −−− samo rozwiązanie oraz odpowiedź nie jest poprawna.
Byłaby poprawna gdyby treść zadania brzmiała.
Pracownik pracując na 70% swoich możliwości robi robotę w przeciągu 3 minut. Ile czasu by mu to
zajęło gdyby pracował na 100% sowich obrotów.
Natomiast przy oryginalnej treści zadania powinno się rozwiązać to tak:
| | 30 | |
3min*100% = x*130% −−−> x = |
| min ≈ 2,307 min ≈ 138 sek |
| | 13 | |
3) okey
4) okey
29 cze 23:17
Nieznajomy_23: Skąd u ciebie wzięło się x = 30/13 min?
29 cze 23:32
wredulus_pospolitus:
3min*100% = x*130%
300 min = 130x
29 cze 23:40
Nieznajomy_23: a dlaczego procenty 100% i 130% na liczby nie zamieniłeś?
29 cze 23:45
wredulus_pospolitus:
a co za różnica? 'podzieliłem' obustronnie przez procent
29 cze 23:48
Nieznajomy_23: ok, łapię.
29 cze 23:49
wredulus_pospolitus:
a jeżeli zamienię na liczby to masz:
| | 30 | |
3min * 1 = x* 1.3 −−−> 3min = 1.3x −−−> x = |
| min |
| | 13 | |
29 cze 23:51