Funkcja liniowa
m_21: Witam, mam problem z jednym zadaniem. Czy ktoś mógłby mnie nakierować, jak to się oblicza?
"Dobierz m tak, aby prosta o równaniu y = (m − 1)x + 3 − m nie miała punktów wspólnych:
a) z pierwszą ćwiartką ukł. współ.
b) z drugą ćwiartką ukł. współ.
c) z trzecią ćwiartką ukł. współ.
d) z czwartą ćwiartką ukł. współ."
Z góry serdecznie dziekuję
6 mar 21:15
Jack: Zauważ że im większe "m", tym wykres jest bardziej "pionowy" oraz znajduje się coraz niżej.
Zobacz co się dzieje dla m=1, m=3... Najlepiej wykonaj kilka rysunków w jednym układzie współ.
i obserwuj.
7 mar 01:01