przestrzeń metryczna
szarik: mam d(x,y)=(x−y)2
potrzebuję udowodnić, że d(x,y)+d(y,z)≥d(x,z)
i tutaj moje pytanie: czy prawdziwa jest nierówność (a−b)2≤a2+b2
wtedy bym podstawiła
a=y−x
b=y−z
i wyszłoby (z−x)2≤(y−x)2+(y−z)2
z własności d(x,y)=d(y,x) którą już udowodniłam wynika, że
(x−z)2≤(x−y)2+(y−z)2 cnu
czy to jest dobry dowód?
29 cze 11:42
chichi:
x=3, y=2, z=1
(3−1)
2 ≤ (3−2)
2 + (2−1)
2
4 ≤ 2
A Ty chcesz coś udowadniać...
29 cze 12:39
szarik: okii tego nie przemyślałam
29 cze 12:47
szarik: to w takim razie jak to udowodnić?
29 cze 12:48
chichi:
Ja pokazuje Ci kontrprzykład, dla którego nierówność trójkąta nie zachodzi, nie ma czego
dowodzić, skoro obaliliśmy tezę, którą chciałeś pokazać, wniosek? Nie jest to przestrzeń
metryczna − dziękuję
29 cze 13:09