równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
Kasia_x: W przestrzeni R
3 wyznaczyć równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
| | ⎧ | x−y+z+9=0 | |
| l: | ⎩ | 2x−3y−2z−2=0 |
|
i zawierającej punkt p=(1,2,9). Wyznaczyć odległość punktu p od prostej l.
28 cze 18:08
Levante: Prosta w postaci krawędziowej − bierzesz wektory normalne płaszczyzn i obliczasz ich iloczyn
wektorowy. Z tego dostajesz wektor kierunkowy prostej. Szukana płaszczyzna jest do niej
prostopadła, więc jest to też jej wektor normalny. Tym samym masz wektor i punkt − podstawiasz
do wzoru na płaszczyznę i dostajesz wynik. Odległość też liczysz z gotowego wzoru.
28 cze 20:07
chichi:
A kto to wszystko udowodni?
29 cze 02:59
jc:
x=1+s+2t
y=2−s−3t
z=9+s−2t
29 cze 20:39