praw-stwo
Ala: Dwie różnie liczy naturalne m i n zostały wylosowane z zakresu [1, 72] tak, że m < n. Niech
ABC będzie trójkątem prostokątnym o kącie prostym w B, AB = m i BC = n. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że AC2 jest podzielne przez 73?
27 cze 18:16
kerajs:
| | 1 | |
|AC|=73=32+82 ⇒ m=48 i n=55 ⇒ P= |
| |
| | 72*71 | |
27 cze 23:11
Szkolniak: A jeśli, przykładowo, m=5 i n=11? Ten zestaw nie pasuje?
Ja to próbowałem rozwiązać, ale doszedłem do tego że trzeba rozwiązać równanie:
m2+n2=73k, gdzie k∊{1,2,3,...,140}, n,m∊ℕ oraz m<n
No i wszystkich możliwości, tzn. |Ω|=36*71.
28 cze 15:21
Mila:

c
2=m
2+n
2
73|c
2
c
2=k*73
Dla liczb pierwszych k postaci k=4n+1 mamy :
1) k=5
c
2=5*73
Z tożsamości Fibonacciego:
5*73=(1
2+2
2)*(3
2+8
2)=(1*3+2*8)
2+(1*8−2*3)
2=19
2+2
2
m=2, n=19
lub
5*73=(1*3−2*8)
2+(1*8+2*3)
2=13
2+14
2
m=13, n=14
2) k=13
c
2=13*73
mamy:
m=7, n=30 lub m=18, n=25
czyli po dwa przypadki dla każdej k=4n+1 ( liczby pierwszej)
3) to ustal jak będzie możliwa największa liczba k ,
w pozostałych przypadkach jeszcze nie wiem.
Znalazłeś parę dla innych k ?
28 cze 15:55
Mila:
dla k=73 jeden rozkład, jak podał kerajs.
28 cze 16:03
Szkolniak: Ja próbowałem coś z twierdzeń na temat liczb pierwszych, szukanie parzystości i nieparzystości
sum dwóch liczb podniesionych do kwadratu, ale strasznie dużo tego rozpatrywania różnorodnych
opcji..
Według tego co mówisz Mila, to w Twoim przypadku największą liczbą 'k' będzie 137?
I trzeba zliczyć ile jest tych liczb w przedziale [1;140] i pomnożyć razy dwa?
28 cze 16:07
Mila:
k=137 już nie może być, bo
137*73=652+762 albo 137*73=12+1002
28 cze 16:36
Szkolniak: Nad tym nie pomyślałem, bo w sumie nie wiedziałem nawet co to dokładnie jest ta Tożsamość
Fibonacciego (Brahmagupty).
Ale zaraz spróbuję pomyśleć nad ograniczeniem tutaj odnośnie 'k'.
Swoją drogą, czy dobrze wyliczyłem ile jest wszystkich możliwych przypadków tutaj? Tzn. 36*71.
28 cze 20:38
Mila:
Przedstawianie liczby naturalnej jako sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
Podróże po imperium liczb. Andrzej Nowicki.
Było w pdf. poszukaj.
28 cze 21:48
kerajs:
Przepraszam, za błędną odpowiedź. Jakoś mi się wydawało, że i przeciwprostokątna ma być liczbą
naturalną, a stąd jedyna wskazana powyżej możliwość. Jak teraz widzę, w treści zadania nie ma
takiego ograniczenia.
29 cze 14:34
Ala: Czy największe k będzie 125?
29 cze 14:54