trapez (trudne)
Dominik:

Trapez o podstawach a>b
podzielono odcinkami równolegymi do podstaw, na 5 trapezów o równych polach
Wykaż, że suma kwadratów długości tych odcinków
jest równa podwojonej sumie kwadratów długości podstaw
27 cze 16:04
□:

Podpowiedź:
AB II DC
1)
Średnia kwadratowa w trapezie.
W dowolnym trapezie długość odcinka równoległego do podstaw trapezu i dzielącego trapez
na dwa trapezy o równych powierzchniach jest równa średniej kwadratowej.
x=
√a2+b22⇔
27 cze 19:08
kobieta:

Można wyprowadzić, korzystając z podpowiedzi
poprzedniczki 
taki wzorek
dk=√((n−k)a2+kb2)/n
gdzie : n −− ilość trapezów z podziału , k −− k−aty odcinek licząc od podstawy "a"
i mamy:
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
12+d
22+d
32+d
42= 10(a
2+b
2)/5=
2(a2+b2)
c.n.w.
28 cze 15:17