kongruencja
Jigsaw666: Wyznaczyć wszystkie rozwiązania kongruencji w Z30: 4x=10(mod 30)
Mi wychodzi 8 i 23. Dobrze?
27 cze 03:14
I'm back:
Gdyby to było 4x = [C[2]y(mod 30) to wtedy byłoby to dobrze
27 cze 06:59
I'm back:
Miało być 4x = 2(mod 30)
27 cze 06:59
I'm back:
Wskazowka:
NWD(10,30) = 5 natomiast NWD(4,5) = 1
Zwiazku z tym x MUSI być podzielne przez 5.
27 cze 07:06
I'm back:
Oczywiście zrobiłem blad:
NWD(10,30) = 10 natomiast NWD(4,10) = 2
Jednak wniosek pozostaje taki sam
27 cze 09:47
chichi:
4x ≡ 10 (mod 30) / :2
2x ≡ 5 (mod 15) / *8
x ≡ 10 (mod 15)
27 cze 15:29