wykaż, że
nervous: Wykaż, że zb. Roz(Ax=0) jednorodnego układu rozwiązań liniowych jest podprzestrzenią liniową.
26 cze 13:36
M:
14 sty 08:03
Maciess:
Taki układ ma zawsze rozwiązanie. Spełnia go wektor zerowy.
Weźmy teraz x0, który spełnia to równanie to znaczy
Ax0 = 0
Sprawdźmy, że wektor k*x, gdzie k∊R również je spełnia.
A(kx0)= kAx0 = k*0 = 0
Czyli dowolna krotność teo rozwiązania też spełnia.
Weźmy dowolne dwa rozwiązania x0, x1, które spełniają to równanie. Wtedy ich suma też spełnia
to równanie
A(x0+x1) = Ax0 + Ax1 = 0+0=0.
No i tyle
14 sty 11:22