Zadanie na wymiary trapezu i prostokąta w składzie większej figury
profjan: Jest figura ABFGCD, która jest złożeniem prostokąta ABFE, trapezu EFGH i prostokąta HGCD.
Nie potrafię zamieścić rysunku, więc opiszę jak najdokładniej, nawet jeśli coś jest
powtórzeniem lub oczywistością.
Dane: (tylko trzy miary) bok AB = k; bok AD = h, bok AE (część boku AD) = m;
Dane: czyli AB = k = EF
Dane: znana jest powierzchnia P figury ABFGCD.
Dane: można wyliczyć powierzchnię prostokąta ABFE, bo jest znane AB i AE, czyli k*m
Warunek: bok AD = bok AE + bok EH + bok HD (czyli h = m + n + p).
Warunek: Pole ABFE = Pole EFGH = Pole HGCD = 1/3 Pola ABFGCD.
Warunek: z poprzedniego wynika: k*m = x*p = n*((k+x)/2)
Warunek: AB = k = EF oraz HG = x = CD.
Warunek: równoległe są: GC, BF, AD, czyli też AE, DH, HD.
Warunek: x > k
Szukane: wzór na x
Szukane: wzór na n
Szukane: wzór na p
Innymi słowy szukamy wymiarów środkowego trapezu oraz górnego prostokąta.
Dziękuję.
25 cze 20:23
profjan: Droga Milu,
prawie o to mi chodziło.
Bo chodziło mi o to, żeby to ten górny HGCD był "chudszy i dłuższy",
czyli żeby x > k. Usiłowałem to ukazać w ostatnim warunku z zadania.
wtedy też p < m.
wtedy też bok FG w trapezie jest pod odwrotnym kątem.
dziękuję
25 cze 21:34
Mila:
Dobrze poprawiam

Nie uwzględniłam warunku x>k.
25 cze 21:36
Mila:

ABFE,trapezu EFGH i prostokąta HGCD.
x>k, p<m
1)
[ ABFGCD]=3S
25 cze 21:41
profjan: Droga Milu, dziękuję.
Właśnie tak to widziałem.
Wydaje mi się też, co do ścisłości, że będzie tak: m > n > p.
I mam nadzieję, że Ty lub Wredulus, to rozwiążecie i będę miał piękny wzór na n, p i x.
dziękuję.
25 cze 21:45
Mila:
To już jutro, tymczasem Dobranoc
25 cze 22:06