statystyka - studia
hutsalo: Mamy 2 kostki do gry. Liczba wyrzuconych oczek na tych kostkach to X i Y. Policzyć dla zmiennej
losowej Z = X − Y wartość oczekiwaną E(Z) oraz wariancje Var(Z). (Ułatwienie: dla kostki do gry
E(X) =
= E(Y) = 7/2, Var(X) = Var(Y) = 35/12
25 cze 15:01
wredulus_pospolitus:
zmienne losowe X,Y są niezależne, związku z tym
E(X−Y) = E(X) − E(Y) = 0
Var(X−Y) = Var(X) + Var(Y) − Cov(X,Y) = Var(X) + Var(Y) = 35/6
25 cze 15:23
hutsalo: Dzięki. A że tak zapytam. Skąd wiesz że tutaj są zdarzenia niezależne. Jak to odczytać z treści
zadania?
25 cze 16:53
I'm back:
Bo masz dwie kostki które rzucasz niezależnie od siebie.
Gdyby było zadanie w którym to czy lub jaka kostka rzucasz zależne jest od tego co wyrzucisz na
pierwszej, wtedy miałbyś zmienne losowe zależne.
25 cze 17:52
I'm back:
Jeszcze dla uszczegolowienia:
Var(X−Y) = Var(X + (−Y))
Natomiast Var(−Y) = Var(Y)
25 cze 17:55
Min. Edukacji: Mamy 2 kostki, jedna w Warszawie a druga w Londynie..
25 cze 18:40
chichi:
@
wredulusie kiedy zaczniesz poprawnie pisać ten wzór, bo już 2 raz podajesz go w takiej
formie, która oczywiście nie jest prawidłowa
26 cze 00:25
hutsalo : Dzięki
26 cze 10:32
wredulus_pospolitus:
@Chichi −−− ciągle zapominam o tej '2'
26 cze 14:48