Liczba wszystkich funkcji odwzorujących
Kasia_x: 1. Wyznacz liczbę wszystkich funkcji odwzorujących zbiór 10−elementowy Xw zbiór 5−elementowy A.
To według mnie będzie tak,|X|=10, | A| =5, f:X → A
Liczba wszystkich takich funkcji f jest równa 5
10.
Dobrze?
2. Wyznacz liczbę wszystkich suriekcji odwzorujących zbiór 10−elementowy X na zbiór
3−elementowy B.
To według mnie będzie tak, |X|=10, |B|=3
| | | |
s(10,3) = ∑k=03 (−1)k | (3−k)10 =55980 |
| | |
Ale nie jestem pewna.
3. Wyznacz liczbę wszystkich iniekcji odwzorujących zbiór 7−elementowy C w zbiór 10−elementowy
X.
To według mnie będzie tak,|X|=10, |C| =7
10!(10−7)!=604800 ?
25 cze 14:50
Mila:
a),b) tak
c) f: C→X
f: {c1,c2,...,c7}→{x1, x2,.......x10}
Liczba ciągów 7−wyrazowych bez powtórzeń o elementach ze zbioru X
Czyli tak, jak napisałaś : Ja liczę tak:
10*9*8*7*6*5*4
Funkcja różnowartościowa.
25 cze 18:17