ln(x) | ||
∫∞0 | dx | |
x2+πx+1 |
1 | ||
Spróbuj podstawienia t = | ||
x |
ln(x) | ||
∫0∞ | dx | |
x2+πx+1 |
1 | ||
t= | ||
x |
1 | ||
dt=− | dx | |
x2 |
1 | ||
dx=− | ||
t2 |
| −1 | |||||||||||||||||||||
∫∞0 | ( | )dt | ||||||||||||||||||||
| t2 |
| 1 | ||||||||||||
∫0∞ | ( | )dt | |||||||||||
| t2 |
1 | t2 | 1 | |||
∫0∞ln( | ) | dt | |||
t | 1+πt+t2 | t2 |
| |||||||||||
∫0∞ | dt | ||||||||||
1+πt+t2 |
−ln(t) | ||
∫0∞ | dt | |
1+πt+t2 |
ln(x) | −ln(t) | |||
2I = ∫0∞ | dx + ∫0∞ | dt | ||
x2+πx+1 | 1+πt+t2 |
1 | ||
Po rozłożeniu czynnika | na sumę ułamków prostych | |
x2+πx+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |