ros
Kuba332: Jeśli ROE wynosi 30%, a wskaźnik ogólnego zadłużenia równy jest 0,35, a rotacja aktywów=2, to
ile wynosi ROS?
Wie ktoś może jak to rozwiązać?
23 cze 22:28
24 cze 15:54
profjan: Nie jestem pewien, co do polskich określeń, bo zawsze posługiwałem się angielskimi, ale wydaje
mi się, że jest tak:
Rotacja aktywów = sprzedaż/aktywa = 2
Wskaźnik ogólnego zadłużenia = dług/aktywa = 0,35
Stąd: własny/aktywa = 0,65
To teraz: równanie z piramidy DuPonta:
Rentowność własnego (ROE) = rentowność sprzedaży (ROS) x rotacja aktywów x mnożnik kapitału,
Czyli:
ROE = ROS x sprzedaż/aktywa x aktywa/własny
Czyli
30% = ROS x 2 x 1/0,65
Czyli
ROS = 9,75%
Ale proszę sprawdzić, czy się nie pomyliłem w pospiesznych obliczeniach na telefonie.
25 cze 20:48