Zmiana płac makroekonomia
Patrycja : Część! Potrzebuje pomocy w zadaniu z ekonomii:
Jeżeli realna wartość zmiany płac wynosi −4% oraz stopa inflacji równa jest 14%, to ile wynosi
nominalna zmiana płac?
23 cze 21:42
wredulus_pospolitus:
"Łopatologicznie"
Pracownik wcześniej dostawał wypłatę która wystarczyła na zakupy o wartości 1'000 PLN
W chwili obecnej pracownikowi wystarczy na zakupienie 0.96*1.14*1000 = 1'094.4 PLN
W efekcie − jego nominalna podwyżka wynosiła 9.44%
23 cze 21:45
wredulus_pospolitus:
Mniej "Łopatologicznie"
| | 1 + nominalna podwyżka | |
1 + realna podwyżka = |
| |
| | 1 + inflacja | |
i stąd mamy:
| | 1+x | |
1 − 0.04 = |
| −−−> 0.96 * 1.14 − 1 = x −−−> x = 0,0944 = 9.44% |
| | 1+0.14 | |
23 cze 21:47
Patrycja : Dzięki
23 cze 21:55
wredulus_pospolitus:
w sumie jak się zastanowić, to nie wiem czy w 'mniej łopatologicznie' faktycznie łatwiej
zrozumieć ideę
23 cze 21:59