deltoid
julita: POMOŻE MI KTOŚ?

Jedna z przekątnych deltoidu ma długość 13cm i dzieli figurę na dwa
trójkąty prostokątne o przyprostokątnych 5cm i 12cm. Oblicz długość drugiej przekątnej.
6 mar 20:20
julita: pliss, plisss, plisssss
6 mar 20:41
Basia:

a=5
b=12
c=13
P=a*b=5*12=60
6 mar 20:43
guzik ;) : to jest xle zrobione
6 mar 20:46
julita: dlaczego?
6 mar 20:56
xyz: Dobrze!
6 mar 20:58
julita: kat prosty chyba powinien być w innym miejscu? nie tam gdzie są czerwone kropki.....
6 mar 20:59
bibi: kąt prosty jest dobrze oznaczony − sprawdź z tw. Pitagorasa
6 mar 21:03
julita:

tu gdzie czarne kropki to chyba sa "pewne" katy proste
6 mar 21:07
bibi: kąt prosty jest dobrze oznaczony − sprawdź z tw. Pitagorasa
6 mar 21:09
xyz: Oprócz tych "pewnych" są jeszcze inne kąty proste, u Ciebie te rozwarte.
6 mar 21:11
julita: no własnie...skoro rozwarte..to jak proste?
6 mar 21:18
Bogdan:

x jest wysokością trójkąta prostokątnego opuszczoną z wierzchołka kata prostego,
| | 60 | |
Długość przekątnej deltoidu: 2x = 2 * |
| = ... |
| | 13 | |
6 mar 21:27
xyz: Narysowałaś nie zgodnie z treścią zadania.Kątów prostych jest łącznie sześć.Czerwona przekątna
dzieli deltoid na dwa trójkąty prostokątne przystające. Już wiesz?
6 mar 21:32
julita: ok, chyba juz załapałam...
wszystkim Wam bardzo dziękuję za wyjaśnienia
...i za poświęcony czas takiemu gamoniowi jak ja
6 mar 21:41