Zmienna losowa, rozkład jednostajny, prawdopodobieństwo
Lolcia: Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale [0,1]. Z przedziału [0,1] wylosowano
niezależnie 30 liczb. Wyznaczyć przybliżone prawdopodobieństwo, że ich suma jest większa niż
16.
Wynik wyszedł mi 0,274≈27,4%
prosiłabym o weryfikacje i ewentualne wytłumaczenie...
23 cze 17:19
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia.
Korzystać powinniśmy z rozkładu Irwina−Halla, który można przybliżyć do rozkładu normalnego
23 cze 20:18
Lolcia: jak tak czytam co piszesz, to mam wrażenie że totalnie innych rzeczy mnie uczą na studiach...
Mam coś takiego:
Zmienna losowa X która oznacza średnią sumę liczb jest zmienną losową o rozkładzie
jednostajnym na przedziale [0,1] ma parametry:
m=EX=1/2(a+b)=1/2(0+1)=0,5
δ=DX=b−a/2√3=1−0/2√3=1/2√3
pobieramy próbę losową X1, X2, ..., X30 z rozkładu zmiennej losowej X, zmienna losowa ∑xi,
która oznacza sumę z n=30 liczb ma parametry:
E∑xi=m=0,5
D∑xi=δ/√n=1/6√10
ponieważ n≥5 to z CTG wynika, że zmienna losowa ∑xi ma w przybliżeniu rozkład normalny
N(m;δ/√n)=N(0,5; 1/6√10) a więc:
P(∑xi>16)=P(1/30∑xi>16/30)=P(X>16/30)=1−P(X≤16/30)=1−((X−m)/(δ/√n))≤(16/30
−15/30)/(1/6√10))=
=P(U≤6√10/30)=1−Φ(0,63)=1−0,73539=0,26461
wartości odczytuje z tablic rozkładu normalnego
zdaję sobie sprawę, że nie wygląda to najpiękniej ale jakbym wstawiało formuły byłoby to
totalnie nieczytelne
odpowiedz jaką znalazłam w skrypcie to: 0,2656 ale możliwe że jest tam błąd
23 cze 22:58
I'm back:
Zmienna losowa X która oznacza średnią sumę liczb jest zmienną losową o rozkładzie
jednostajnym na przedziale [0,1] ma parametry:
Wyjaśnij o co Ci tu chodzi? Co ma oznaczać 'średnia suma liczb'?
23 cze 23:13
chichi:
"ponieważ n≥5 to z CTG wynika" na co tutaj się powołujesz?
23 cze 23:16
Lolcia: 1.średnia suma z liczb jakie można wylosować... tak to rozumiem
2. tam powinno być n≥12, mój błąd
23 cze 23:32
Lolcia: nie wiem... już dawno zauważyłam, że sposoby rozwiązywania zadań jakich uczą mnie na studiach
niesamowicie różnią się od tych które są powszechnie znane i tu pojawia się problem, bo
zwykle nikt nie jest w stanie pomóc mi w sposób jaki tego potrzebuję
23 cze 23:40