Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Lolcia: Wadliwość produkcji pewnych detali jest równa 0,04. Detale układane są w pudełku po 100 sztuk.
Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) w pudełku będą co najwyżej dwa detale wadliwe
b) w pudełku będą co najmniej trze detale wadliwe
obliczam to z własności rozkładu zero−jedynkowego ale wychodzi mi że np=4≤5 a nq=96≥5 i trochę
nie wiem co z tym zrobić...
23 cze 17:15
wredulus_pospolitus:
Z rozkładu zero−jedynkowy

Mówisz o dwumianowym

Jeżeli mówisz o dwumianowym to jest oki −−− wrzucasz schemat Bernoulliego i po sprawie
zauważ, że P(A) = 1 − P(B)
23 cze 20:15
Lolcia: potem zrobiłam z Piossona i niby coś wyszło, ale nie jestem pewna wyników
sprawdziłam co to ten schemat, o którym piszesz, ale mam wrażenie, że mój
wykładowca nie zaliczyłby mi takiego sposobu rozwiązania
23 cze 23:01
I'm back: Ke?
Przecież to pozwoli wyliczyć DOKLADNA wartość Prawdopodobieństwa, a nie tylko przybliżona
rozkładem Poissona.
23 cze 23:09
Lolcia: niezbyt rozumiem o co w tym wgl chodzi... spróbowałam rozwiązać te zadania podobnie
na zajęciach i z tego wynika że ten przykład powinien być rozwiązywany Poissonem
23 cze 23:42
wredulus_pospolitus:
| | | | | | | |
P(A) = | *(0.96)100 + | *(0.04)*(0.96)99 * | *(0.04)2*(0.96)98 = |
| | | | |
= 0.2321426236775040422072839940286867048263587439018090346881222347
P(B) = 1 − P(A) = 0.7678573763224959577927160059713132951736412560981909653118777652
24 cze 15:31
getin:
nie zaliczyć dokładnego wyniku, dziwne bardzo dziwne
24 cze 16:47