mikroekonomia popyt
adam112: Cześć, potrzebuję pomocy przy zadaniu z mikroekonomii

Funkcja popytu wynosi Q=−1/2P+30. Jeżeli cena równowagi rynkowej wynosi 32 to ile wynosi łączna
nadwyżka konsumenta?
Na razie zmieniłem tylko funkcję żeby miała postać P=60−2Q. Następnie zrobiłem z niej
TR=60Q−2Q
2 i MR= 60Q−4P. Ale niestety nie wiem co dalej.
22 cze 22:06
wredulus_pospolitus:
uwaga −−− jestem laikiem mikroekonomicznym (dawno dawno temu miałem trochę teorii).
TR = (60−2Q)*Q = 60Q − 2Q
2
MR = (60Q − 2Q
2)' = 60 − 4Q
60 − 4Q = 32 −−−> Q = 7
MR(0) = 60
| | 7 | |
więc nadwyżka konsumenta = PΔ = |
| (60−32) = 98 |
| | 2 | |
22 cze 22:32
wredulus_pospolitus:
Można do tej wartości dojść także w inny sposób:
TR = (60−2Q)*Q = 60Q − 2Q2
MR = (60Q − 2Q2)' = 60 − 4Q
60 − 4Q = 32 −−−> Q = 7 czyli mamy 'siedmiu konsumentów' P(7) = 60 − 14 = 46
Czyli każdy z konsumentów ma średnią 'nadwyżkę' wynoszącą 46 − 32 = 14. Skoro mamy ich 7, stąd
14*7 = 98 jest łączną nadwyżką konsumenta
22 cze 22:35
adam112: Dzięki wielkie!
22 cze 23:50