Współrzędne wektora
Weronika: | | | |
Znajdź współrzędne wektora [ | ] w bazie złożonej z wektorów [{0}{5}] [{1}{3}] |
| | |
a ) [{1}{−1}]
b ) [{1}{3}]
c ) [{1}{2}]
d ) [{2}{1}]
Bardzo prosze o wyjansienie, jak to "ugryzc".
22 cze 16:09
Weronika: baza wektórow − [0 5] [1 3]
a ) [1 −1]
b ) [ 1 3]
c ) [1 2]
d ) [2 1]
Przepraszam, zle napisalam nawiasy w zadaniu
22 cze 16:11
Maciess: Baza (0,5)', (1,3)'. Szukamy kombinacji liniowej wektorów z bazy, ktora daje nam wektor
(−1,2)'. Czyli chcemy znaleźć taki A i B (rzeczywiste), że
A*(0,5)'+B*(1,3)'=(−1,2)'
No i to można zrobić w pamięci bo jeden współczynnik mamy za darmo. Ale rozwiązmy krok po kroku
zeby bylo bardziej zrozumiale
Dalej mozemy napisac
(A*0, 5A)'+(B, 3B)'=(−1,2)'
(B, 5A+3B)'=(−1,2)'
Czyli układ
B=−1
5A+3B=2
Doliczyć do konca i mamy szukane A i B. I tak dla każdego przykladu można
22 cze 16:40
Maciess: Symbolem ' oznaczam transpozycje, bo zazwyczaj wektor z Rp zapisujemy jako pionowy.
22 cze 16:41