funkcje
Ola: 1. Wykres funkcji liniowej f(x) przechodzi przez punkty A = (1,2) i B = (3, 3)
a) Sprawdź rachunkowo, czy punkt C = (5, 7) należy do wykresu tej funkcji.
b) Rozwiąż równanie f(x) = 7.
c) Rozwiąż nierówność f(x) ≤ 2
6 mar 20:16
Polip: korzystasz z ogólnego wzoru na f. liniową y=ax + b.
tworzysz układ 2 równań
1. 2=(1)a+b
2. 3=(3)a+b
z tego obliczasz a i b
z tego powinno wyjść y=0,5x+3/2 (nie sprawdzałem)
potem podstawiasz wartości z punktu c za x i y
b) wstawiasz 7 za y i liczysz
c) 2 ≥ 0,5x + 3/2 i liczysz
6 mar 20:35
Basia:
napisz równanie prostej przechodzącej przez A i B
y=ax+b
2=a+b
3=3a+b
−a−b = −2
3a+b=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a=1
a=12
b=32
y=12x+32
teraz podstaw za x,y współrzędne C
jeśli dostałaś równanie prawdziwe C należy do wykresu, jeśli fałszywe nie należy
12x+32=7
rozwiąż
12x+32≤2
rozwiąż
6 mar 20:38
asia: rozwiaz rownanie ▯x+1▯=5
12 lis 18:18