podział trójkąta prostokątnego na dwie równe figury
profjan: Jest trójkąt prostokątny ABC o bokach przyprostokątnych k (odcinek AB) i h (odc. AC).
Zostaje przeprowadzony odcinek x (odc. EF) równoległy do przyprostokątnej k, który dzieli ten
trójkąt na dwie figury o równych powierzchniach. Dana jest jeszcze długość odcinka m (odc.
CE). Czyli m+n = h.
Pytanie 1. Ile wynosi odcinek x wyrażony wzorem z danych k, h i m?
Pytanie 2. Ile wynosi odcinek n (odc. EA) wyrażony wzorem z danych k, h i m?
21 cze 21:38
wredulus_pospolitus:
pytanie 2: analogicznie idiotyczne jak w tym drugim zadaniu −−− n = h−m
21 cze 21:52
wredulus_pospolitus:
AB = k
EF = x
wiemy, że:
| x | | k+x | | kn | |
| *m = |
| *n −−−> x(m−n) = kn −−> x = |
| |
| 2 | | 2 | | m−n | |
21 cze 21:53
wredulus_pospolitus:
| | k(h−m) | | k(h−m) | |
ach ... x = |
| = |
| |
| | m − (h−m) | | 2m−h | |
21 cze 21:54
profjan: Dziękuję Wredulusowi Pospolitusowi, ale zauważyłem, że w tekście zadania jest źle przeze mnie
napisane. Dane jest tylko k i h.
Szukane jest x oraz m i n (jakkolwiek m+n = h, więc jedno z nich wystarczy).
Chciałbym dołączyć fotografię z rysunkiem, ale nie potrafię.
Dane: h i k.
Warunek: pole EFC = pole ABFE
Szukane: x oraz m (lub n).
Dlatego pytanie powinno brzmieć:
Pytanie 1. Ile wynosi x wyrażone przez k i h. Chodzi o formułę x = wzór
Pytanie 2. Ile wynosi m wyrażone przez k i h (alternatywnie: ile wynosi n wyrażone przez k i
h).
dziękuję.
23 cze 21:05
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że ten 'mniejszy' trójkąt będzie miał pole równe 50% dużego (wyjściowego) trójkąta.
stąd:
| | x | | n | | xh | |
dodatkowo są to trójkąty podobne, więc |
| = |
| −−−> n = |
| |
| | k | | h | | k | |
Podstawiamy:
| x*xh | | k*h | | k2 | |
| = 0.5 |
| −−−> x2 = |
| −−−> x = k*√2/2 |
| 2k | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 2−√2 | |
analogicznie: n = h−m = h − h |
| = h* |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 cze 21:25