podział trapezu prostokątnego na dwie równe figury
profjan: Jest trapez prostokątny ABDC o bokach równoległych k (odcinek AB) i p (odc. CD).
Znany jest też bok stanowiący wysokość h (odc. AC).
Zostaje przeprowadzony odcinek x (odc. EF) równoległy do boków k i p, który dzieli ten trapez
na dwie figury o równych powierzchniach. Dana jest jeszcze długość odcinka m (odc. CE). Czyli
m+n = h.
Pytanie 1. Ile wynosi odcinek x wyrażony wzorem z danych k, p, h i m?
Pytanie 2. Ile wynosi odcinek n (odc. EA) wyrażony wzorem z danych k, p, h i m?
21 cze 21:37
wredulus_pospolitus:
chyba coś nie tak z oznaczeniami ... jak AC może być bokiem trapezu ABCD

Jak już to AD
21 cze 21:48
wredulus_pospolitus:
AB = k
EF = x
CD = p
wiemy, że:
| k+x | | p+x | | pm−kn | |
| *n = |
| *m −−−> x(n−m) = pm − kn −−> x = |
| |
| 2 | | 2 | | n−m | |
21 cze 21:50
wredulus_pospolitus:
pytanie 2 jest bez sensu:
n = h−m koooniec
21 cze 21:50
profjan: Dziękuję Wredulusowi Pospolitusowi, ale zauważyłem, że w tekście zadania jest źle przeze mnie
napisane. Dane jest tylko k, p i h.
I oczywiście h= AD, błąd wynikał z pośpiechu.
Szukane jest x oraz m i n (jakkolwiek m+n = h, więc jedno z nich wystarczy).
Chciałbym dołączyć fotografię z rysunkiem, ale nie potrafię.
Dane: h, p i k.
Warunek: pole EFCD = pole ABFE
Szukane: x oraz m (lub n).
Dlatego pytanie powinno brzmieć:
Pytanie 1. Ile wynosi x wyrażone przez k, p i h. Chodzi o formułę x = wzór
Pytanie 2. Ile wynosi m wyrażone przez k, p i h (alternatywnie: ile wynosi n wyrażone przez k i
h).
Dziękuję.
23 cze 21:10
wredulus_pospolitus:

musimy kombinować 'podobnie' do tego co w drugim zadaniu
| | k−p | | x−p | | x−p | |
ctgα = |
| = |
| −> m = |
| *h |
| | h | | m | | k−p | |
| x+p | | k+p | | x−p | |
| *m = 0.5 |
| *h −−−> (x+p)* |
| *h = 0.5U(k+p)*h −−−> |
| 2 | | 2 | | k−p | |
| | k2+p2 | | √2(k2+p2) | |
−−−> x2−p2 = 0.5 (k2−p2) −−−> x2 = |
| −−−> x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a stąd mamy:
23 cze 21:41
Mila:
Cześć
Arturze. Bardzo jestem zadowolona z Nortona. Zainstalowany.
Komputer chyba szybciej działa

Dziękuję . Pozdrawiam.
23 cze 22:05
profjan: Do Wredulusa Pospolitusa:
dziękuję za rozwiązanie. To mi bardzo pomogło.
ten x jest bardzo ładny.
Czy można m (albo n) wyrazić jakimś "ładnym" "prostszym" wzorem?
Do Mili:
czy to jest komentarz do mnie, czy do Wredulusa?
pozdrowienia
ProfJan
24 cze 23:59
Mila:
Do
Wredulusa , to komentarz do wcześniejszej wymiany opinii n.t. antywirusa.
Dziękuję za pozdrowienia Panie ProfJanie

Też pozdrawiam.
POwodzenia w zmaganiach z królową nauk.
25 cze 16:53