elipsa
Biwcn: Narysować elipsę
|z−1|+|z|=2
proszę o wyjaśnienie jak to zrobić
21 cze 17:48
wredulus_pospolitus:
Masz zrobić szkic czy pytasz się jak narysować elipsę na kartce
21 cze 18:31
Biwcn: potrzebuję narysować tę elipsę w układzie współrzędnych w celu określenia czy moje punkty
znajdują się w środku czy nie
21 cze 18:40
wredulus_pospolitus:
żeby sprawdzić czy punkty są wewnątrz elipsy czy nie ... nie potrzebujesz do tego narysować
elipsy.
wystarczy sprawdzić czy suma odległości danego punktu do ogniskowych (czyli z = 0 oraz z=1)
będzie mniejsza od 2
21 cze 19:04
wredulus_pospolitus:
dla P(x,y) będziemy zatem mieli:
√(x−1)2 + y2 + √x2 + y2 < 2 podstawiasz współrzędne i sprawdzasz
21 cze 19:07
Mila:

1) 2a=2
a=1
2c=1, c=0,5
c
2=a
2−b
2
S=(0.5,0) − środek elipsy
2)
Równanie elipsy:
y=±(1/4)
√−12x2+12x+9
22 cze 20:43
Szkolniak: |z−1|+|z|=2
|x+yi−1|+|x+yi|=2
|x−1+yi|+|x+yi|=2
√(x−1)2+y2+
√x2+y2=2
x
2−2x+1+y
2+x
2+y
2+2
√(x2−2x+1+y2)(x2+y2)=4
2
√(x2−2x+1+y2)(x2+y2)=4−2x
2+2x−1−2y
2
4(x
4+x
2y
2−2x
3−2xy
2+x
2+y
2+x
2y
2+y
4)=[(3−2x
2)+2(x−y
2)]
2
4(x
4+2x
2y
2−2x
3−2xy
2+x
2+y
2+y
4)=(3−2x
2)
2+4(3−2x
2)(x−y
2)+4(x−y
2)
2
4x
4+8x
2y
2−8x
3−8xy
2+4x
2+4y
2+4y
4=9−12x
2+4x
4+(12−8x
2)(x−y
2)+4(x
2−2xy
2+y
4)
4x
4+8x
2y
2−8x
3−8xy
2+4x
2+4y
2+4y
4=9−12x
2+4x
4+(12−8x
2)(x−y
2)+4x
2−8xy
2+4y
4
8x
2y
2−8x
3+4y
2=9−12x
2+(12−8x
2)(x−y
2)
8x
2y
2−8x
3+4y
2=9−12x
2+12x−12y
2−8x
3+8x
2y
2
16y
2=9−12x
2+12x
Jeden warunek podczas przekształceń:
4−2x
2+2x−1−2y
2≥0
−3+2x
2−2x+2y
2≤0
2x
2−2x+2y
2−3≤0
22 cze 22:52