dowod
bandura: Pokaz ze NWD(7a+4b,9a+5b)=NWD(a,b) dla dowolnych liczb calkowitych a i b takich ze a≠0 lub b≠0
20 cze 22:06
wredulus_pospolitus:
1) stosujemy własność NWD: NWD(a+b , b) = NWD(a,b)
więc: NWD(7a+4b , 9a+5b) = NWD(7a+4b , 2a+b)
2) znowu stosujemy tą własność:
NWD(7a+4b , 2a+b) = NWD(5a+3b , 2a+b) = NWD(3a+2b , 2a+b) = NWD(a+b , 2a+b)
3) I jeszcze raz:
NWD(a+b , 2a+b) = NWD(a+b , b)
4) I ostatni raz:
NWD(a+b , b) = NWD(a,b)
Jeszcze warto by było samą własność wykazać ... tak aby dowód był pełny
20 cze 22:58
wredulus_pospolitus:
poprawka do (3)
NWD(a+b , 2a+b) = NWD(a+b , a)
Co odpowiednio zmienia (4) ale wynik jest ten sam
20 cze 22:59
bandura: a czy NWD(−a,b)=NWD(a,b)?
20 cze 23:04
wredulus_pospolitus:
Oczywiście.
zauważ, że:
NWD(a, −a) = |a|
20 cze 23:09